Ova općina će kažnjavati vlasnike zapuštenih poljoprivrednih površina

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

5

Vlasnici i posjednici poljoprivrednih površina svoje parcele, ali i međe, poljske putove i odvodne kanale, obvezni su uređivati i čistiti. Radi zaštite vrijednosti zemljišta, ali i sprečavanja požara. U protivnom – prijete im novčane kazne. Općina Klis među prvima u Splitsko-dalmatinskoj županiji kažnjavat će takav nemar.

Nisu ni oku ugodni ni korisni, a mogu biti – i opasni. Stoga su vlasnici i posjednici korov i višegodišnje raslinje s poljoprivrednih površina dužni redovito uklanjati.

– Treba čistiti jer dođe do požara, onda ljudima koji imaju parcele koje su iskorištene, vinograde, smokve, masline – izgori i to dođe velika šteta, a ne bi do toga dolazilo da se to počistilo, kaže Klišanin Milan Odža.

Kažnjavanje neodgovornih

A da je bolje spriječiti nego liječiti dobro znaju i u kliškoj općinskoj upravi. Pa će neodgovorne vlasnike zemljišta – kažnjavati. Ali ponajprije podsjećati i poticati da svoje obveze moraju uredno i na vrijeme ispunjavati.

– Pa to su naši stanovnici, mi sve razumijemo, neki su ljudi u raznim životnim situacijama ili je u pitanju bolest, sve razumijemo. S druge strane imamo ljude koji ne žive u Hrvatskoj – OK, pričekamo da očiste ili plate nekog da očisti, a treći je korak da uskočimo mi, ali parcele moraju biti uređene na razini da ne predstavljaju opasnost za nekog drugog, kaže načelnik Klisa Jakov Vetma.

Kazna za zapušteno zemljište iznosi 200 eura, a zanemarivi nisu ni iznos, ni odgovornost – i u slučaju izazivanja požara spaljivanjem korova. Pa je suradnja s vatrogascima prijeko potrebna.

Paljenje vatre na otvorenom

– Prije nego što počnu spaljivati, trebaju nazvati nadležnu vatrogasnu službu koja će im izdati odobrenje, to ovisi o vremenskim uvjetima, ali uvijek je preporučljivo da se pali dok nema vjetra, dok je mirno i da imaju u pripravnosti vodu i da se spaljuje na manje hrpe kako ne bi dolazilo do većeg dima ili mogućnosti širenja požara, napominje Zoran Cicvara, zapovjednik DVD-a Klis.

A u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada za loženje vatre na svim otvorenim prostorima vrijedi – zabrana!

brotnjo.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U subotu ređenje novog banjolučkog biskupa, Komarica odlazi u mirovinu

Novi banjolučki biskup don Željko Majić bit će zaređen u subotu, a taj će obred tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Sv. Bonaventure predvoditi vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić. Papa Franjo u prosincu je prihvatio odreknuće, odnosno zahtjev za umirovljenjem, dugogodišnjeg banjolučkog biskupa Franje Komarice (78) te je novim biskupom imenovao Željka […]

Pretplatite se