Hercegovačke duhandžije dobile svoj spomenik

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Više od stoljeća nakon stradanja, hercegovačke duhandžije dobile su svoj spomenik na Rosuljama gdje je upriličen i blagoslov obnovljenog spomenika duvandžijama.

Spomenik u obliku torbe u kojoj su nosili duhan i kapa na torbi isklesano od kamena podignuto je na mjestu stradanja. Postojeći skromni spomenik gotovu su uništile ekstremne planinske vremenske prilike, tako da se pristupilo njegovoj obnovi. Veliki napor u organizaciji obnove ovog spomenika između ostalih dao je Predrag Naletilić – Cobra. Idejno rješenje novog spomenika uradio je akademski umjetnik Anđelko Mikulić. Simbolika spomenika je sadržana u trinaest kamenih, prirodom oblikovanih blokova. Blokovi postavljeni u krug oko spomenika su više simbolični. Možemo ih gledati kao simbol “Posljednje večere”, 12 blokova – 12 apostola, dok je na trinaestom bloku simbolično odložen kameni ruksak s duvanom, koji simbolizira predah i počinak – vječni počinak trojice mladih ljudi.

Središnji dio spomenika su tri kamena bloka s urezanim križevima i imenima sahranjenih pokojnika

Spomenik na ovoj karizmatičnoj lokaciji objedinjava simbolično zajedničku žrtvu, a podignut je vođen motivima iz ljubavi, zahvalnosti i poštovanja prema svim našim djedovima i očevima, koji su u tim teškim vremenima prošli istu ili sličnu golgotu. Općina Posušje, zajedno s još nekoliko institucija, dala je svoj doprinos i podršku u obnovi spomenika koji će nas sve podsjećati na sve one duvandžije koji su svoje živote izgubili noseći duhan iz Hercegovine za Bosnu, kako bi prehranili svoje obitelji u godinama gladi i neimaštine.

Podsjetimo, u monografiji ”65. godina od utemeljenja Duhanskog instituta Mostar” navedeno je kako je u kolovozu 1919. petnaestak švercera duhanom iz Vitine i Grljevića ponijela je duhan prema Bosni. Njih su u zasjedi na Rosuljama (šuma – gvozd) između Drežnice i Rakitna 8. kolovoza dočekali financi iz Poklečana u Rakitnu pod zapovjedništvom narednika Josipa Svatoša. U nastaloj pucnjavi ubili su dvojicu braće Antu i Matu Lozu iz Vitine i Matu Sušca iz Grljevića.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Đakonsko ređenje fra Venancija (Ivana) Malića u mostarskoj katedrali

Po posvetnoj molitvi i polaganju ruku mons. Petra Palića, mostarsko-duvanjskog biskupa, tijekom misnog slavlja u katedrali Marija Majke Crkve u Mostaru, danas u 11 sati, sveti red đakonata primila su četvorica kandidata Hercegovačke franjevačke provincije: fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Venancije Malić i fra Marin Mikulić te jedan […]

Pretplatite se