Ukoliko Nacionalna knjižnica BiH prestane sa radom, gase se i 73 njene članice u FBiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second
Društvo bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine reagiralo je povodom toga što je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) najavila zatvaranje zbog loše situacije u kojoj se nalazi.
Nacionalna i univerzitetska biblioteka institucija je koja od osnivanja pa do danas pohranjuje obavezne štampane i rukopisne primjerke kulturno-naučne produkcije BiH iz svih oblasti znanja i sa svih područja BiH.”NUB BiH je jedina institucija u BiH koja u svojoj misiji ima ulogu da distribuira bh. produkciju u inostranstvo, a na osnovu čega druge institucije kulture i nauke u svijetu imaju uvid u naša naučna i kulturna istraživanja, što sve opet vodi ka razvoju dijaloga znanja BiH sa svim zemljama u svijetu”, kazali su iz Društva bibliotekara FBiH.

Osim što bi, gašenjem biblioteke, BiH izgubila poveznicu sa svijetom u ovom smislu, iz Društva bibliotekara FBiH napominju da bi gašenje NUB BiH prouzročilo i ogromne probleme vezane uz katalogizaciju u većini biblioteka naše države, jer bi se obustavom ove biblioteke obustavio i rad svih članica u FBiH, a to je njih 73.

Ističu da je NUB BiH institucija pamćenja, čuvanja, stručne obrade i distrubuiranja znanja koje nastaje u BiH, smatraju da bi gašenje Nacionalne biblioteke bila odgovornost svih nas.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hrvatska spremna za svaku pomoć BiH na putu ka Eurotransplantu

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se u Zagrebu s ministrom zdravstva Republike Hrvatske Vilijem Berošem. Ministri su razgovarali o aktivnostima koje je Bosna i Hercegovina poduzela za članstvo u Međunarodnoj organizaciji za dodjelu i razmjenu organa Eurotransplant. Hrvatska je postala punopravna članica Eurotransplanta još 2007. godine […]

Pretplatite se