Kako još uvijek obuzdati globalno zagrijavanje?

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Ključna konferencija Ujedinjenih naroda o klimi započinje u nedjelju u Egiptu usred geopolitičkih tenzija i mnoštva međupovezanih kriva, koje umanjuju očekivanja o velikom napretku, piše njemačka agencija dpa.

Dvotjedni događaj COP27 održava se u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeik na Crvenom moru u vrijeme rata u Ukrajini, koji je izazvao porast cijena hrane i energije. Konferencija se također održava nakon što su klimatske katastrofe odnijele ogroman broj života na nekoliko lokacija diljem svijeta, javlja Hina.

Predstavnici iz oko 200 zemalja će raspraviti kako još uvijek obuzdati globalno zagrijavanje i kako financirati popravak štete prouzročen klimatskim promjenama. Razvijene zemlje su se 2009. obvezale pružiti 100 milijardi dolara godišnje radi klimatske zaštite u siromašnijim zemljama do 2020. Ta obveza uglavnom ostaje neispunjena.

Na skupu će se razgovarati i o tome kako se globalno zagrijavanje može ograničiti na porast temperature od 1,5 Celzijevih stupnjeva, što je cilj Pariškog sporazuma iz 2015. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je ranije ovog tjedna upozorio na neuspjeh da se postave ambiciozni ciljevi potrebni za borbu protiv klimatskih promjena.

“Jedan i pol stupnjeva je na intenzivnoj njezi, a aparati se tresu. Stoga je u velikoj opasnosti”, rekao je Guterres.

Egipat je promovirao COP27 kao samit djelovanja i upozorio je klimatske aktere da ne mijenjaju mišljenje glede prethodnih obećanja. U ponedjeljak će na dvodnevni klimatski samit stići i svjetski čelnici, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na marginama globalnih pregovara, pojedini dani konferencije bavit će se posebnim temama poput financija, dekarbonizacije, vode, poljoprivrede i energetike u odnosu na klimatske promjene. Razgovori u Egiptu predstavljaju njihov povratak u Afriku nakon što je 2016. u Maroku, na sjeveru kontinenta, održan COP22.

Šarm el- Šeik, turističko i ronilačko središte, za potrebe je konferencije gotovo potpuno preuređen, što je uključivalo uvođenje električnih autobusa na njegove zelene ulice.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Promjene za vozače

Studeni je mjesec promjena za vozače. Nakon što od 1. studenoga svi moraju voziti s upaljenim svjetima i danju, od 15. studenoga obavezna i zimska oprema u Hrvatskoj. Od 15. studenoga – na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica – obvezna […]

Pretplatite se