Sattler završetak mandata u BiH obilježio posjetom pećini

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second
Veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio je pećinu Mokra Megara na planini Ozren, realizirajući tako posljednju terensku aktivnost u svom mandatu u Bosni i Hercegovini.
Posjetu su organizirali Udruženje građana Fojničani Maglaj i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u njegovoj pratnji bili su predstavnici općina Maglaj, Doboj i Žepče, kao i ratni vojni veterani sve tri vojske s ovog područja.
 Tijekom obilaska ovog jedinstvenog speleološkog objekta, još jednom je istaknut značaj pokrenute procedure zaštite pećinskog kompleksa Mokra Megara, koji se nalazi u Federaciji BiH, kao i planine Ozren.
Naglašena je i potreba za izgradnjom infrastrukture i deminiranjem, s ciljem povezivanja lokalnih zajednica, razvoja održivog turizma i općeg ekonomskog napretka. U tom kontekstu, vrijedi istaknuti da uz podršku Misije OSCE-a upravo započinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta na ovom području: izgradnja pješačkog mosta prema Mokroj Megari u Federaciji BiH i obnova u ratu uništenog mosta na cesti koja prolazi pored pećine.
“Ovo je prelijepa priroda i neophodno je da se nastavi s projektima koje su pokrenule organizacije civilnog društva s ovog područja. Mnogo je više stvari koje ujedinjuju ljude u Bosni i Hercegovini nego onih koje ih razdvajaju. Mnogo je lakše uništavati nego graditi. Ovo može biti primjer kako gradimo trajni mir i razumijevanje, upravo kako to rade članovi ovih nevladinih organizacija ovdje. Ovu posjetu Mokroj Megari i Ozrenu ostavio sam kao ‘šećer’ za kraj svog mandata, i ona je nadmašila sva moja očekivanja,” izjavio je veleposlanik Sattler.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pad cijena goriva: Dizel od 2, 36KM

Federalno ministarstvo trgovine je 2019. godine predstavilo mobilnu aplikaciju FMT FBiH oil info preko koje možete pratiti najnovije informacije o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u FBiH. Portal  Jabuka.tv  pomoću navedene aplikacije iznosi podatke o najjeftinijim cijenama goriva u Hercegovini. U obzir su se uzimale cijene goriva koje su […]

Pretplatite se