Suša spalila ratarske kulture, uništeni usjevi

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Koliko je suša bila pogubna za poljoprivredne usjeve u USŽ-u, potvrđuju i podaci Meteorološke postaje u Bihaću. Najviša zabilježena dnevna temperatura bila je 39 stupnjeva, a u kolovozu kiša nije pala čak 22 dana

Sušno ljeto i iznimno visoke temperature zraka ugrozili su ratarske poljoprivredne kulture i na krajiškim poljima. U Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanske županije zasad još ne raspolažu relevantnim i konačnim pokazateljima. Poznato je da je stradao kukuruz, a u kojoj mjeri, znat ćemo tek nakon berbe, kažu u Zavodu.

Sagledavaju razmjere šteta

Uz kukuruz, u većoj mjeri suša je ugrozila i soju, a bit će smanjeni i prinosi meda. Federalno ministarstvo poljoprivrede spremno je pomoći poljoprivrednicima, ali tek nakon što gradovi i općine, odnosno županije, proglase stanje elementarne nepogode.

Dugo sušno razdoblje ovoga ljeta i iznimno vreli dani gotovo su spalili ratarske kulture zasijane na njivama USŽ-a. Poljoprivrednici koji nisu mogli navodnjavati svoje usjeve već sagledavaju razmjere šteta. Muhamed Halilović iz Bihaća pokazao nam je kako izgleda kukuruz na njegovoj jednohektarskoj parceli na Repušinama. – Nemamo mogućnost navodnjavati, a i nemamo sustava za navodnjavanje. Kukuruz je u vrlo lošem stanju, stradao je, vidite i sami. Berba će, mislim, biti mjesec dana ranija. Sve je sprženo. Nema kiše, računam kako će prinos ove godine biti manji od 30 do 40 posto – žali nam se Muhamed Halilović, jedan od bihaćkih poljoprivrednika.

Dodaje kako kukuruz u vrijeme nalijevanja zrna nije imao potrebnu vlagu, nije bilo oborina pa je kvaliteta zrna slabija i do 70 posto. Spaljeno zrno u mliječnoj fazi ostalo je bez vode pa su posljedice toga itekako vidljive. Osim ove, ovaj poljoprivredni proizvođač ima još dvije parcele kukuruza, na Ceravcima hektar i pol i još dvije manje po pola duluma, koje su također pretrpjele štete od suše. Za razliku od kukuruza, trožito i pšenica, kaže Muhamed, u mnogo su boljem stanju.

Sušno ljeto utjecalo je i na prinose meda, kaže bosanskokrupski pčelar iz Jezerskoga Remzija Ramić.

– Godina je teška. Presjeklo nam je u pola proizvodnje i ostalo nam je što je ostalo. Što ima -ima pa nam je med ove godine baš specifičan, samo livada i lipa. Nemamo nekih više vrsta – kaže Remzija.

Koliko je suša bila pogubna za poljoprivredne usjeve, potvrđuju i podaci Meteorološke postaje u Bihaću. Najviša zabilježena dnevna temperatura bila je 39 Celzijevih stupnjeva, a u kolovozu kiša nije pala čak 22 dana.

– Iza nas je sušno razdoblje. Imali smo tek nekoliko pljuskova kiše koji su nadomjestili oborine, dosad, recimo, 66 litara, no u svakom slučaju, to nije dovoljno da bi popravilo sušnu sliku i hidrološku situaciju na našem prostoru – kaže Velira Memić, meteopromatračica u Meteorološkoj postaji Bihać.

Federalni ministar poljoprivrede Kemal Hrnjić na netom održanom Sajmu meda “Put zlata” u Bihaću o štetnim posljedicama suše na poljoprivredne kulture kazao je kako je, osim kukuruza, čak veće štete pretrpjela soja. Usjevi su manje stradali u županijama u kojima je osigurano navodnjavanje. Lokalne zajednice moraju proglasiti stanje elementarnih nepogoda kako bi poljoprivrednici ostvarili pravo na pomoć.

Na potezu vlasti

– Mi ćemo svugdje gdje bude proglašeno stanje elementarne nepogode izdvojiti sredstva koja pripadaju Federaciji da nadomjestimo takve štete. Gro sredstava nalazi se u općinama i županijama, najmanji dio pripada Federaciji. Ako općine i županije proglase stanje elementarne nepogode, Federacija će biti spremna, ali i oni moraju iz namjenskih sredstava, a morali bi ih imati, našim poljoprivrednicima isplatiti štete – kazao je ministar Hrnjić.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U moru svakodnevnih poskupljenja energenti za grijanje jeftiniji 30%

U ovom razdoblju prošle godine pelet je koštao 520 KM. Sada mu je cijena pala na 367 KM, što je pojeftinjenje od gotovo 30 posto po toni. Tijekom jeseni 2022. godine cijena peleta išla je i do 1000 KM. Povećana potrošnja Uz nezaobilaznu potrošačku košaricu, kućni proračuni su na udaru […]

Pretplatite se