U ZHŽ najavljena učinkovita i digitalno integrirana javna uprava

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

Sveučilište u Mostaru i Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) sklopili su sporazum o digitalizaciji javne uprave u cilju unaprjeđenja učinkovitosti i transparentnosti usluga za građane.

Sporazum, koji je potpisao rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Vlade Predrag Čović, postavlja temelj za suradnju u digitalnoj transformaciji kroz nekoliko ključnih projekata s krajnjim ciljem razvoja digitalnog društva.

Uvjeti za napredak

Ovaj sporazum je ključni korak u realizaciji šire strategije razvoja digitalnog društva, koja ima za cilj modernizirati javnu upravu te unaprijediti kvalitetu i dostupnost usluga građanima. Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) predana je osiguravanju potrebnih financijskih sredstava i tehničke podrške za realizaciju ovih ciljeva, čime će se stvoriti uvjeti za napredak na razini digitalnih kapaciteta institucija.

Predsjednik Vlade ZHŽ Predrag Čović iskazao je ponos i istaknuo važnost zajedničkog djelovanja sa Sveučilištem u Mostaru na ovom izazovnom putu.

Ponosan sam na današnji sporazum jer zajedničkim snagama ulazimo u veliki izazov digitalne transformacije društva. Nama je proces dijelom nepoznat, no uvjeren sam da smo odabrali najbolje partnere s potrebnim znanjem i kapacitetima za ostvarenje ciljeva. Sveučilište u Mostaru, sa svojim Centrom za informacijske tehnologije, već je lider u digitalizaciji obrazovanja u Bosni i Hercegovini, što dodatno potvrđuje našu vjeru da će se ovaj projekt odraziti pozitivno na naše društvo u cijelosti – kazao je predsjednik Vlade.

Sporazum je sklopljen s jasnim ciljem da se stvori moderna, učinkovita i digitalno integrirana javna uprava u skladu s europskim standardima, kazao je pomoćnik rektora za inovacije i informacijske tehnologije i voditelj SUMIT-a Tomislav Volarić.
Imamo znanje koje je prije nekoliko godina prepoznao rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, čija je vizija dovela do osnivanja SUMIT-a. Danas predsjednik Vlade Predrag Čović također ima jasnu viziju, a SUMIT-ove kompetencije prepoznate su kao ključne za njezino ostvarenje. Ova suradnja je od iznimne važnosti za nas i vjerujemo da ćemo kroz nju značajno unaprijediti kvalitetu života građana Zapadnohercegovačke županije. Uloga Sveučilišta u Mostaru, posebno kroz Centar za informacijske tehnologije (SUMIT), bit će ključna u razvoju inovativnih digitalnih rješenja te njihovoj primjeni u praksi. SUMIT će raditi na provedbi naprednih softverskih platformi i alata koji će ubrzati digitalizaciju administrativnih procesa, što će rezultirati bržim i jednostavnijim pristupom usluga za sve građane.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je neraskidivu povezanost znanstvene zajednice i društva kao cjeline, uključujući sve razine vlasti, institucije i građane. Naglasio je važnost suradnje koja se temelji na povjerenju i zajedničkom radu.
Sveučilište se ne može razvijati bez podrške društva, baš kao što ni društvo ne može napredovati bez inovacija i znanja koje Sveučilište pruža. Ovo partnerstvo, koje je izgrađeno na međusobnom povjerenju i oslanjanju, predstavlja temelj za unaprjeđenje javnih usluga. Znanje i tehnologije koje razvijamo unutar Sveučilišta bit će ključne za digitalizaciju i modernizaciju društva, dok će podrška Vlade osigurati primjenu tih rješenja u praksi – naglasio je rektor Tomić.

Dodao je kako je ova suradnja primjer kako znanje i društvo moraju djelovati u sinergiji, ruku pod ruku, kako bi stvorili bolje uvjete za život svih građana Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine.

Ministar pravosuđa i uprave ZHŽ-a Vjekoslav Lasić zahvalio je cijelom rukovodstvu Sveučilišta u Mostaru što je odlučilo biti partner koji će strukom voditi u boljitak Zapadnohercegovačke županije.

Ovaj sporazum predstavlja prvi i povijesni korak u procesu digitalizacije javne uprave koji smo mi zaista morali učiniti. Moramo digitalizirati javnu upravu kako bi mogla odgovoriti novim današnjim izazovima i kako bi u pravom smislu riječi bila na korist građanima i našem gospodarstvu. Sveučilište u Mostaru ima to potrebno znanje, kompetencije, iskustva i usmjerenje – naglasio je ministar.

 

Novi digitalni sustavi omogućit će građanima jednostavniji pristup javnim uslugama poput virtualnog šaltera, registracije udruga, poslovnih subjekata, prijave novorođenčadi, e-dnevnika. Ovaj korak digitalne transformacije usmjeren je na povećanje kvalitete života građana Zapadnohercegovačke županije, uz istodobno smanjenje birokracije i povećanje transparentnosti. Jedan od ključnih aspekata sporazuma jest i uspostava sustava elektroničkog identiteta, koji će građanima omogućiti siguran i vjerodostojan pristup e-uslugama. Također, Sveučilište će pružati usluge kibernetičke sigurnosti i primjenjivati cloud-rješenja, čime će se dodatno osigurati pouzdanost sustava.

 

Ljubuški.info

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Bivši napadač Hajduka pred potpisom za premijerligaša iz BiH

Ahmed Said pred potpisom je za Slobodu iz Tuzle. Bivši napadač Hajduka više od godinu dana je bez kluba. Posljednji angažman imao je u grčkom Panserraikosu, piše Dalmatinski portal. Trenutno trenira s BIH prvoligašem te bi ubrzo trebao potpisati i ugovor. Sloboda je u prvih devet kola osvojila samo dva […]

Pretplatite se