25. MFF: Žiri i publika nagradili ”Izbor za miss zatvora”, najbolji kratki dokumentarac

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second
Dokumentarni film ”Izbor za miss zatvora”, bh redatelja Srđana Šarenca odlukom žirija osvojio je Grand Prix 25. Mediteran Film Festivala i nagradu publike, dok je nagradu MFF Best Short dobio film ”A Poil!”, francuske redateljice Audrey Clemens. Nagrada ”Best Camera” pripala je snimatelju Igoru Maroviću za rad na filmu ”Flašaroši”, srpskog redatelja Nemanje Vojinovića. Žiri u sastavu Kristina Ljevak, Jelena Ružić i Ivo Krešić u svom obrazloženju naveo je kako se Srđan Šarenac ovim filmom još jednom potvrđuje kao znalački dokumentarist i posvećeni istraživač čiji filmovi uspijevaju imati važnu društvenu dimenziju i šarm koji osvaja najširu publiku.
 Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima ”Flašaroši” redatelja Nemanje Vojinovića i filmu ”Ko će pokucati na vrata mog doma”, bh redateljice Maje Novaković. Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Sahin Šišić, Zdravko Terkeš i Tomislav Mršić najboljim kratkim filmom festivala proglasili su ”A Poil!”, jer u svom trajanju od sedamnaest minuta postavlja snažnu i aktualnu temu – čovjekovo tijelo kao planetu, i čovjeka kao onoga koji uništava svoju planetu.
Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu ”Bol”, hrvatskog redatelja Ivana Faktora i filmu ”Onaj koji ne vidi”, španjolskog redatelja Natxa Leuza.
Žiri za najbolju kameru, koji čine snimatelji Eldar Emrić, Draško Gajić i Vedrana Mijić, nagradu ”Best Camera” dodijelili su Igoru Maroviću, direktoru fotografija filma ”Flašaroši”. ”Vizualno pripovijedanje je odličan primjer cijeline u kojoj se redateljska ideja i fotografija besprijekorno poklapaju. Likovno upečatljive kompozicije se na organski način spajaju sa fragmentima stvarnog života uvodeći nas u samu srž događanja odajući nam dojam da smo i sami na licu mjesta sa protagonistima ove priče. Direktor fotografije nas je vrlo svjesno, kroz objektiv kamere kao vrtlog usisao u stvarnu dokumentarnu priču i poveo nas zajedno sa protagonistima ovog filma kroz jedinstveno nezaboravno vizualno putovanje”, naveli su u obrazloženju.
I u ovoj kategoriji dodijeljena su dva posebna priznanja, snimateljici Camelie Jaulent za film ”A Poil!” i snimatelju Fabianu Faureu za film ”Crni vrt”. Nakon dodjele nagrada prikazan je dokumentarni film ”Hassanovi ratovi”, redatelja Roberta Bubala, iz programa Domaćih autora. U programu ”Domaćih autora” bit će prikazani i filmovi ”Zaboravljene stanice” redatelja Zdenka Jurilja te film ”O ljudima i šumama” Josipa Mlakića. Festival biti zatvoren u subotu 12. listopada projekcijom igranog filma Kristijana Milića ”Božji gnjev”.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hrvatski spasioci po povratku iz Jablanice: "Jedan od najtežih terena i velika lekcija"

U Hrvatsku su se vratili članovi tima za spašavanje iz poplavama pogođene Bosne i Hercegovine. Istoga dana, kada su katastrofalne poplave pogodile BiH, Hrvatska je uputila MUSAR tim, a u akcijama spašavanja sudjelovalo je 37 pripadnika s dva potražna psa te i vozila. Blatni čepovi Nika Markoč, djelatnica Ravnateljstva civilne […]

Pretplatite se