Podržan Prijedlog povratu PDV-a za kupovinu prve nekretnine

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Sarajevo – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa povrat PDV-a državljanima BiH sa mjestom prebivališta u BiH za kupovinu prvog stana, odnosno objekta za stanovanje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Denis Zvizdić (NiP) pohvalio je inicijativu i čestitao predlagačima na izradi zakonskog prijedloga, ali i ukazao da postoje neki pojmovi koji nisu najbolje definirani.

“Bojim se da mogu napraviti problem u provedbi ovoga zakona”, kazao je Zvizdić.

Poslanik PDP-a Borislav Borenović rekao je da je ovaj prijedlog veoma značajan i da treba mladim ljudima pomoći da obezbijede krov nad glavom, te je predložio da se, osim kupovine stambene jedinice, uvrsti i mogućnost gradnje prve stambene jedinice, kao i da se kvadratura uvrsti u zakon, a ne samo u obrazloženje.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je da je ovaj prijedlog zakona usklađen sa kompleksnim poreskim sistemom BiH. Istakao je da ovaj zakonski prijedlog treba da se pojavi u formi u kojoj je i predložen zbog različitih evidencija i kompleksnosti poreskog sistema BiH.

Amidžić, koji je i predsjednik Upravnog odbora UIOBiH, naveo je da se ovaj zakonski prijedlog u februaru našao na sjednici Upravnog odbora kako bi bio upućen Savjetu ministara i redovnom procedurom u PSBiH. Govoreći o momentu povrata PDV, ministar Amidžić je naveo da nije moguć povrat dok se ne završi objekat i ne dobije upotrebna dozvola.

Ministar je kazao da je dobar prijedlog o zabrani prometa nekretninom na koju je vraćen PDV deset godina, te dodao da će se voditi posebna evidencija za one koji ovu mogućnost iskoriste preko bračnog druga.

Tokom rasprave istaknuto je da u BiH trenutno ima mnogo nelegalno stečenog novca koji se najlakše “pere” kupovinom nekretnina. Stoga, kako je rečeno, treba biti veoma oprezan u definiranju zakona. Problematizirano je i nepostojanje registra stanova u BiH prema kojim bi se utvrdilo da li netko kupuje prvu nekretninu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH želi ući u sustav koji omogućuje brzo presađivanje organa

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak ističe da se uspjelo krenuti pravim putem prema Eurotransplantu i napraviti prve administrativne ali važne korake. Ministarstvo civilnih poslova BiH i Donorska mreža u BiH upriličili su konferenciju o značaju donorstva u BiH. Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak kazala je da im je […]

Pretplatite se