Dio učenika u BiH prebačen na online nastavu zbog širenja virusnog meningitisa

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Broj mališana zaraženih virusnim meningitisom u blagom je porastu i na Klinici za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u petak je bilo smješteno devetoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo 17 mjeseci.

U UKC–u kažu za “Glas” da je zdravstveno stanje djece koja su hospitalizirana sa dijagnozom meningitisa stabilno, navodeći da najstarije od njih ima 12 godina.

Kako su objasnili, kod njih se hospitaliziraju djeca do 15 godina sa neuroinfekcijama.

– U pitanju je opći infektivni sindrom, pozitivni meningealni znakovi. Svi su trenutno stabilni – naveli su iz UKC-a RS.

S ciljem sprečavanja širenja bolesti Ministarstvo prosvjete i kulture RS u petak je donijelo odluku da prvašići koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava” u Kotor Varošu, zbog pojave dva slučaja virusnog meningitisa, pohađaju nastavu na daljinu.

U ovoj općini zabilježena su i tri slučaja virusnog meningitisa u vrtiću “Larisa Šugić”, a bolest je potvrđena i kod jednog školarca i djeteta vrtićkog uzrasta u Banjaluci.

Direktor spomenute osnovne škole u Kotor Varošu Dušan Petrušić kazao je za “Glas” da će online nastavu slušati prvašići iz šest odjela i to tijekom perioda inkubacije.

-Zbog prevencije i da bi bilo spriječeno širenje virusa podnijeli smo zahtjev za izvođenje nastave na daljinu, koja će biti organizirana za četiri razreda prvašića središnje škole i dva područna odjela, iako su sva djeca zdrava, čak nitko nije ni prehlađen. Pojačali smo također i plan dezinfekcije učionica te kompletnog školskog prostora unutar i oko škole – rekao je Petrušić.

Pojačanu dezinfekciju već danima provodi i kotorvaroški vrtić “Larisa Šugić”, a vršitelj dužnosti te ustanove Biljana Lukić kaže da su u petak od resornog ministarstva dobili nalog da dezinfekciju izvrši i stručna tvrtka koja se tim bavi, što su i ugovorili.

Ona je istaknula da je pojava virusa izazvala paniku među roditeljima te da mali broj djece dolazi u vrtić.

– Razlog je isključivo strah roditelja, a djeca su zdrava. Čini mi se da period inkubacije polako prolazi, ali treba biti pažljiv i dalje – navela je Lukić.

Da se situacija u toj općini smiruje smatra i direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić.

-Na sreću nema novih potvrđenih slučajeva. Od četvrtka poslije podne nije se javilo niti jedno dijete na pregled sa simptomima koji ukazuju na meningitis. Iako nije najmjerodavniji podatak, to je jedan od pokazatelja da se situacija smiruje. Djeca koja su na bolničkom liječenju su dobro i neki od njih će u ponedjeljak biti pušteni kući – rekao je Bibić za “Glas”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Intenzivni radovi na osposobljavanju za promet magistralne ceste Jablanica-Blidinje

Nastavljeni su radovi na području općine Jablanica, a 30 pripadnika Oružanih snaga BiH i dalje je angažirano na saniranju terena u Donjoj Jablanici, objavio je u subotu Operativni centar Civilne zaštite (OCCZ) HNŽ-a. Vrši se raščišćavanje putnih komunikacija i objekata u Donjoj Jablanici, na području Zlata, Mirka, Čehara, Čivelja, prekojezerskih […]

Pretplatite se