Ivan Buntić za Večernji list: Stimuliramo investitore, lideri smo u mljekarstvu u Federaciji BiH…

PROTV
0 0
Read Time:5 Minute, 8 Second

U općini Tomislavgrad realizira se niz važnih infrastrukturnih projekata koji vode poboljšanju kvalitete života uz istodobno stimuliranje investitora na realizaciju poslovnih ideja i otvaranje proizvodnih pogona, ističe u intervjuu za Večernji listopćinski načelnik Ivan Buntić. Kaže kako su rezultati vidljivi, dok u kontekstu demografije posebno ističe podatak prema kojemu raste zanimanje za upis djece u vrtiće.

Kada je riječ o daljnjim perspektivama razvoja, posebnu pozornost skrenuo je na primjere otvaranja vjetroelektrana, ali i planirane melioracije te komasacije Duvanjskog polja.

Večernji list: Na prostoru općine primjetno je kako se provodi niz infrastrukturnih projekata, posebice u prometnom smislu. Možete li izdvojiti neke od značajnijih?

– U samom proračunu općine Tomislavgrad predviđeno je 7 milijuna KM za investicije, a pritom su za ulaganja u prometnu infrastrukturu namijenjena 3,02 milijuna maraka, kao i 2,2 milijuna za investicije u vodosustav i kanalizaciju. Pritom svakako treba naglasiti i kako je cijena projekta pročistača otpadnih voda 5,5 milijuna KM, a do sada je realizirano više od 50 postrojenja. Ako sve bude išlo prema planu, pročistač će biti stavljen u probni rad polovinom iduće godine, odnosno do kraja godine bit će u punoj funkciji. Općina Tomislavgrada površinski je kao cijela zapadna Hercegovina, a slijedom toga imamo i više od 500 kilometara različitih kategorija prometnica. Kada je riječ o ovoj godini, kao primjer projekata u visokoj fazi realizacije je situacija u kojoj završavamo kanalizaciju i rekonstrukciju Ulice kralja Zvonimira u samom središtu Tomislavgrada, upravo se asfaltira posljednji dio. U kontekstu Bobare odrađena je kanalizacija drugog dijela, a u planu je i daljnje spajanje kanalizacije na glavni pročistač. Dozvole za kružni tok na križanju Zvonimirove i Ulice brigade kralja Tomislava su pri kraju i na proljeće počinje izgradnja, što će nam riješiti veliki problem, kako sigurnosti tako i protočnosti na ovoj jako opterećenoj ulici. Za iduću godinu planiramo investicije od 750 tisuća maraka u prometnice oko Buškog jezera te investiciju u šetnicu na Buškom jezeru, kao i investicije u sanaciju gradskih i lokalnih prometnica od još 750 tisuća maraka. Također ćemo graditi i šetnicu oko Buškog jezera.

Večernji list: Na koji način Općina pomaže razvoju gospodarstva, odnosno realizaciji poslovnih ideja potencijalnih investitora?

– Kada je riječ o mjerama koje su usmjerene prema investitorima, treba naglasiti kako Općina ima odluku slijedom koje prilikom izgradnje bilo kakvog proizvodnog pogona onom investitoru koji kupi zemljište i koji dođe do uporabne dozvole vraća iznos do 1 marke po četvornom metru. Istodobno, osiguravamo mu svu potrebnu infrastrukturu, odnosno struju i vodu te prometnicu. Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, Općina potiče, odnosno subvencionira proljetnu i jesensku sjetvu, a tu je i subvencioniranje veterinarskih usluga za sve poljoprivredne proizvođače, subvencija kamata na kredite.

Večernji list: Kakve su reakcije s terena kada je riječ o ovim mjerama?

– Ljudi su zadovoljni onim što nudimo. Ovaj model koji primjenjujemo je dobar jer naglašava ozbiljnost investitora koji ima namjeru realizirati svoj proizvodni projekt na prostoru naše općine.

Večernji list: Znamo da svaka lokalna zajednica ima brojne izazove s kojima se suočava. Kako se danas živi u Tomislavgradu, odnosno na koji način mjere pomažu u podizanju kvalitete života?

– Mi smo od ove godine otvorili novi dio vrtića u Tomislavgradu i primili 100 djece. Također smo subvencionirali i vrtić koji vode časne sestre iz Mostara, gdje je također stigla nova skupina. Imamo i daljnje zahtjeve za novim mjestima u vrtićima. Od 1. siječnja u realizaciju ide i odluka o besplatnom prijevozu za sve učenike, a pritom je i Županija osigurala besplatne udžbenike. Također se od iduće godine planira i besplatni školski pribor za osnovnoškolce. Kako se živi u Tomislavgradu danas – odgovor na to pitanje bio bi da živimo sa svim prednostima i manama koje postoje u Bosni i Hercegovini.

Večernji list: Primjetno je da su u Tomislavgradu do sada realizirana dva projekta iz područja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Planiraju li se neki novi projekti u tom kontekstu?

– U Tomislavgradu trenutačno postoje dvije vjetroelektrane – F. L. Wind d. o. o. snage 36 MW te od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne snage 51 MW. Istodobno, u izgradnji je vjetroelektrana Winter Wind d. o. o. snage 72 MW te VE Ivovik snage 88 MW, s tim da je ova posljednja dijelom u Tomislavgradu, a dijelom u Livnu. Kada se zbroje sve četiri vjetroelektrane, to će značiti 247 MW instalirane snage, a od toga će u Tomislavgradu do 2024. godine biti 200 MW. Recimo da je to trećina proizvodnje nuklearne elektrane Krško, što je zaista ogromna snaga. Postoji još jedan investitor koji je prikupio sve dozvole za izgradnju. Dakle, može se reći kako smo lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Istodobno, CHE Vrilo otvara nam mogućnost rješavanja viška vode u zimskom razdoblju i manjka u ljetom razdoblju na prostoru Duvanjskog polja.

Večernji list: Kakvi su potencijali kada je riječ o podizanju razine poljoprivredne proizvodnje na prostoru Duvanjskog polja?

– Treba navesti kako je u Tomislavgradu harmonizacija urađena u razini od 85 do 90 posto, a to je preduvjet kako bi se odradila komasacija poljoprivrednog zemljišta, a nakon toga i melioracija. Iduće godine počinje se raditi na projektu komasacije Duvanjskog polja, što je jako zahtjevan i dugotrajan projekt, međutim, ako bi se to uradilo, polje bi dobilo, dugoročno gledano, višestruko veću vrijednost. Naime, mi sada imamo mnogo zahtjeva poljoprivrednika za većim površinama. Evo, kao ilustrativan primjer navodim sljedeće – na parcelama gdje je odrađena melioracija prinosi pšenice su sedam tona, dok je na istoj površini koja nije prošla proces melioracije prinos četiri tone.

Večernji list: Naravno, tu je i pitanje stočarstva?

– Apsolutno. Tomislavgrad je vodeći kada je riječ o općinama HBŽ-a u kontekstu proizvodnje, a među vodećima i na razini FBiH. Od 130 milijuna litara mlijeka u FBiH, mi sudjelujemo s oko 13 milijuna.

Večernji list: U kojoj je mjeri Tomislavgrad spreman na razvijanje prekogranične suradnje, a osobito u kontekstu pomoći koja dolazi iz RH, odnosno Europske unije?

– Suradnja postoji, a posebno preko Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja RH, gdje sudjeluju lokalne jedinice iz Hrvatske i BiH. Uskoro izlazi novi interreg projekt, a tu ćemo vjerojatno ići s našim pouzdanim partnerom Gradom Pleternicom, a u pregovorima smo i s drugim partnerima. BiH, nažalost, još nema prave pretpristupne fondove, ali, evo, lokalne zajednice dobro se snalaze i bore.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Luka Goreta je unatoč slabovidnosti uspješan tekstopisac

Luka Goreta je, unatoč slabovidnosti, tekstopisac, magistar pedagogije i povijesti, novinar, ali i još mnogo stvari koje je otkrio našoj Matei Jolić, pogledajte razgovor. protv

Pretplatite se