Sladić: Zima nije rekla svoje, poznato kad se očekuje novi prodor hladnoće

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

“Zima još nije rekla svoje”, poručuje meteorolog Nove BH Nedim Sladić. Govorio je za emisiju Newsnight, a osim na ostatak zime koji je pred nama, Sladić je iznio i prognozu za proljetno razdoblje, koji bi trebao biti “toplije, ali i kišovitije od prosjeka”.

Zima nije rekla svoje. Kako pojašnjava najpoznatiji bh. meteorolog, sada se događa nešto što se odražava više na stratosferu, nego na atmosferu. Ipak, ti događaji svoj zajednički utjecaj mogu imati krajem veljače i početkom ožuja. Jedan od razloga zašto ne možemo otpisati zimu s našeg područja je upravo to ponašanje polarnog vrtloga.

“Zahvaljujući onome što se vidi promatrajući njegovo ponašanje – može se reći da novi prodor hladnoće trebamo očekivati već krajem veljače. Ipak, morat ćemo još vidjeti koliko će to trajati i da li će biti snijega”, dodao je.

U idućih desetak dana, pak, značajnijih padavina neće biti. Signali za obilnije padavine sve do 24. veljače su mali.

S druge strane, na one mnogo manje obilne padavine nego što se očekuju za ovaj dio godine možemo računati od nedjelje, a samim tim i na nešto čišći zrak.

Kakvo proljeće možemo očekivati?

Sladić dodaje da će spomenuti trenutak s kraja veljače presuditi u kojem će pravcu krenuti i proljeće. S obzirom na godine na koje ova najviše podsjeća – moglo bi se govoriti o nešto toplijem proljeću od prosjeka, posebno u njegovom drugom dijelu.

Ipak, hladni prodori se ne smiju isključivati, naročito ne na početku ožuja. Treba se očekivati i nešto veća količina padavina, naročito kada je riječ o lokalnim pljuskovima u drugom dijelu proljeća.

Vrisak.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Hrvatskoj drugi put u povijesti proglašen Dan nacionalne sućuti

Vlada Republike Hrvatske je na telefonskoj sjednici, održanoj u utorak, donijela Odluku o proglašenju 15. veljače 2023. Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića. Dan nacionalne sućuti obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja, što će biti drugi put u povijesti da se proglašava Dan nacionalne sućuti. Danas, 15. veljače, održat […]

Pretplatite se