Papa Franjo dao ženama pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa

admin
0 0
Read Time:57 Second


Foto:Pixell

Papa Franjo odlučio je dati ženama pravo glasa na predstojećem sastanku biskupa, što je promjena bez presedana koja odražava njegovu nadu da će žene imati veći uticaj na donošenje odluka i da će laici imati više glasa u životu Katoličke crkve, prenosi AP.

Papa Franjo je odobrio izmjene normi koje reguliraju Biskupsku sinodu, vatikansko tijelo koje okuplja svjetske biskupe na periodične sastanke, nakon decenija zahtjeva žena da imaju pravo glasa.

Vatikan je u srijedu objavio izmjene koje je odobrio, a koje naglašavaju njegovu viziju da vjernici laici preuzmu veću ulogu u crkvenim poslovima koji su do sada bili povjereni samo kleru, biskupima i kardinalima.

Još od Drugog vatikanskog koncila, serije sastanaka tokom 1960-ih koji su modernizirali crkvu, pape su sazivale svjetske biskupe u Rim na nekoliko sedmica kako bi raspravljali o određenim temama.

Na kraju sastanaka, biskupi glasaju o konkretnim prijedlozima i izlažu ih papi, koji zatim sastavlja dokument uzimajući u obzir njihove stavove.

Do sada su jedine osobe koje su mogli glasati bili muškarci.

No, prema novim izmjenama, pet redovničkih sestara pridružit će se petorici svećenika kao predstavnici njihovih crkvenih redova s pravom glasa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Predstavljena je prva Barbie lutka s Downovim sindromom i predivna je

Naš pogled na svijet uvjetovan je našom osobnošću, ali i životnim iskustvom te stavovima i vrijednostima koje učimo kroz život. Najvažnije je djecu od malih nogu učiti pravim životnim vrijednostima, a poštivanje različitosti definitivno je jedna od najvažnijih. Upravo je takva radna klima ovih dana bila u Mattelu, tvorcu najpoznatije […]

Pretplatite se