Orhideje: Mnogima poželjne za interijer, ali brzo venu! Evo kako spasiti orhideju koja vene te kako je uzgajati i presaditi

admin
1 0
Read Time:4 Minute, 31 Second

Orhideje (lat. Orchidaceae) su popularne kućne biljke prekrasnog izgleda. Cvjetaju u svim bojama, osim u plavoj i crnoj, a uz pravilnu njegu cvjetaju barem jednom godišnje.

Često se zna dogoditi da kupite prekrasnu procvalu orhideju i ona se nakon nekog vremena u potpunosti osuši i uvene. Jedan od razloga zašto orhideja vene tako brzo nakon kupovine je što se sade u pogrešnim uvjetima za dugotrajni uzgoj.

Za dugoročni uzgoj orhideje vrlo je važno znati kako se pravilno brinuti za nju. U nastavku vam donosimo savjete za uzgoj i brigu orhideja, kako presaditi orhideje te kako spasiti orhideju koja vene.

Orhideje – vrste

Postoje brojne vrste orhideja (15.000 – 30.000 vrsta), a najpopularnija je orhideja Phalaenopsis. Cvjetovi ove vrste orhideje najčešće su bijele, ljubičaste ili ružičaste boje, ili kombinacije tih boja. Popularnost ovih orhideja dovela je do toga da su neke druge vrste dostupnije. Druge popularne vrste orhideja su:

orhideja Dendrobium
orhideja Vanda
orhideja Paphiopedilum
orhideja Cypripedium
orhideja Cattleya.


Kao što je spomenuto, cvjetovi orhideja mogu biti svih boja, osim plave i crne. Plava orhideja u trgovinama najčešće je samo obojena orhideja. Orhideje mogu doći i u kombinaciji boja, a posebno je lijepa npr. tigrasta orhideja.

Orhideje dolaze i u raznim veličinama, ovisno o vrsti orhideje, a popularna manja orhideja je mini Phalaenopsis orhideja.

Orhideja – uzgoj

Uzgoj orhideja iz sjemena je iznimno težak posao iz razloga što se radi o jako malenom sjemenu koje zahtijeva posebne uvjete. Uzgoj orhideje iz lista nije moguć, iako ponekad može uspjeti kod orhideja Vanda. Orhideje je najbolje uzgojiti iz sadnice koju možete kupiti u trgovini. Sadnice možete presaditi kada im otpadnu cvjetovi.

Orhideja – briga

Održavanje orhideje ne mora biti posebno komplicirano, ako znate što joj je potrebno. Najljepše orhideje dobit ćete repliciranjem prirodnih uvjeta u kojima se orhideje inače nalaze. Orhideje cvjetaju barem jednom godišnje, ali to ovisi i o vrsti orhideje.

Umjesto toga, potrebno je kupiti posebnu zemlju, tj. podlogu za orhideje. Podlogu možete napraviti i sami od kombinacije mahovine, kora stabla, pluta, pijeska ili kamenčića, koji će omogućiti korijenju da diše. U podlogu za orhideje možete staviti i prirodno gnojivo za orhideje kako biste stvorili blago kiselu sredinu.

Orhidejama je potrebno puno svjetla, ali ne direktnog svjetla. Također preferiraju visoku vlažnost, ali im je potreban dobar protok zraka oko korijena. Cvjetovi orhideje trajat će duže ako im možete pružiti tople i vlažne uvjete.

Orezivanje orhideje

Pravilno obrezivanje biljke može potaknuti ponovnu cvatnju orhideje. U videu u nastavku možete saznati kako pravilno obrezati orhideju.

Orhideja – zalijevanje

Kako zalijevati orhideje te koliko često zalijevati orhideje su pitanja od velike važnosti kod brige za orhideje iz razloga što nepravilno zalijevanje može dovesti do propadanja biljke. Orhideje s pretjerano vlažnim korijenom podložne su truleži korijena i drugim problemima.

Kako zalijevati orhideju?

Orhideje zahtijevaju rijetko zalijevanje iz razloga što imaju korijenje koje je razvijeno da brzo upije vodu. Pa tako zalijevanje orhideje tijekom zime možete smanjiti i na jednom mjesečno. Ponekad je možete lagano pošpricati vodom kako biste joj pružili vlažno podneblje i prevenirali isušivanje.

Orhideja – zalijevanje ljeti

Zalijevanje orhideja ljeti ponešto je drugačije, jer ih je potrebno češće zalijevati, oko jednom tjedno. Orhideju ljeti možete staviti i u sudoper te je natopiti vodom. Dok god se korijen može osušiti nakon zalijevanja, neće doći do truleži.

Orhideja – presađivanje

Presađivanje orhideja nikada se ne radi dok biljka ima cvjetove, tj. dok je u periodu cvatnje. Kada period cvatnje završi i cvjetovi otpadnu, možete presaditi biljku u adekvatnu posudu, što je važno za dugotrajno održavanje orhideje.

Posude za orhideje imaju široke otvore za odvodnju vode kako bi voda mogla protjecati kroz posudu. Ne preporučuje se držanje orhideje u staklenoj vazi iz razloga što u takvim posudama najčešće nemaju dobar protok vode. Osim adekvatne posude, važno je u posudu za orhideje staviti i posebnu zemlju, tj. podlogu za orhideje, opisanu u prijašnjem dijelu teksta.
Proučite korijenje orhideje te sterilnim, oštrim alatom uklonite smežurano, trulo ili pocrnjelo korijenje. Smjestite biljku u prigodnu posudu i napunite je podlogom za orhideje.

Česti problemi kod orhideja

Kod orhideja postoje određeni pokazatelji koji upućuju na to da se ne nalazi u prikladnim uvjetima.

Smežurani i mlohavi listovi orhideje su pokazatelj da orhideja ne dobiva dovoljno vode, čak i ako je zalijevate redovito. Dehidrirana orhideja može biti uzrokovana nezdravim dijelom korijenja koje je potrebno ukloniti prije presađivanja. Ako korijen izgleda zdravo (bijel i čvrst), to znači da orhideja nije dovoljno zalijevana.
Žuti listovi orhideje mogu biti znak truleži korijena. Orhideju je potrebno presaditi u adekvatnu posudu i podlogu.
Orhideje su pogodne i brojnim štetnicima, a većinu možete ukloniti rukom ili vodom.

Kao što smo napomenuli, česti uzročnik propadanja orhideje su pogrešni uvjeti u kojima je posađena. Ako je vaša orhideja došla u plastičnoj posudi i s mahovinom oko korijena, smanjite učestalost zalijevanja, kako korijen ne bi bio natopljen vodom. Kada prođe vrijeme cvjetanja, presadite orhideju u adekvatne uvjete.
Kako oporaviti orhideju?

Kao što smo već opisali, orhideju je najbolje presaditi nakon cvatnje i pružiti joj adekvatne uvjete kako bi se oporavila i ponovno procvala.

Postoje određeni dodaci kojima možete pomoći vašoj orhideji, a koje vjerojatno već imate kod kuće.
Iako neki smatraju da kora od banane za orhideje može biti izrazito korisna kao gnojivo, drugi tvrde da je zapravo štetna.

Orhideje – prodaja

Orhideje možete pronaći u većim trgovinama ili vrtnim centrima, a cijena ovisi o vrsti orhideje. Lončanica orhideje s dvije stabljike može koštati između 9 – 11 eura, iako možete potražiti i orhideje na akciji za oko sedam eura.

krenizdravo.dnevnik.hr

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pogledajte kako napreduju radovi na Južnoj obilaznici Mostara : Mijenja se pogled na dolinu Neretve

Izgradnja Južne obilaznice Mostara koja se uspješno probija kroz tvrdi hercegovački kamen trebala bi se završiti naredne godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C te Hercegovinu umrežiti sa evropskom mrežom puteva. Ovaj infrastrukturni projekt o kojem se decenijama priča kao o velikom strateškom projektu, rasteretit će saobraćaj kroz najveći […]

Pretplatite se