Pogledajte kako napreduju radovi na Južnoj obilaznici Mostara : Mijenja se pogled na dolinu Neretve

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Izgradnja Južne obilaznice Mostara koja se uspješno probija kroz tvrdi hercegovački kamen trebala bi se završiti naredne godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C te Hercegovinu umrežiti sa evropskom mrežom puteva.

Ovaj infrastrukturni projekt o kojem se decenijama priča kao o velikom strateškom projektu, rasteretit će saobraćaj kroz najveći grad na Neretvi.

U oku posmatrača s postojeće ceste Mostar – Čitluk prostire se jedinstveni pogled na buduću modernu saobraćajnicu , a posebnu pažnju plijeni vijadukt “Marijanovića Draga” koji je vješto uklesan u brdovitom tlu iznad mostarskih naselja.
Impozantna građevina sa dužinom 200 metara i visinom stubova preko 30 metara u kamenitom tlu je i najzahtjevniji objekat u izazovnom savladavanju Kobilovače, pored probijanja brda koje se trenutno izvodi za izgradnju najvećeg tunela u Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 miliona KM.
Prije tri sedmice je građevinska firma Hering d.d. Široki Brijeg koja izvodi radove sa Azvirt LLC iz Azerbajdžana, počela s miniranjem brda za ulazni portal tunela čijom će izgradnjom veći dio ove obilaznice biti završen.
Tunel Novi, kako će nositi naziv ovaj infrastrukturni objekat na budućoj trasi Južne obilaznice na dionici od Miljkovića do Rodoča i veze s magistralnom cestom M-17, bit će dug 900 metara. Projekt se financira iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a nadzor, u vrijednosti od 725 hiljada KM, provode IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i Divel d.o.o. Sarajevo.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tomislavgradske mažoretkinje odlaze na državno prvenstvo

Tomislavgradske mažoretkinje spremne su za najvažniji i najveći događaj mažoret sezone- državno prvenstvo. Ovogodišnje državno prvenstvo mažoretkinja održava se u ponedjeljak, 1. svibnja u Busovači. Boje našega grada predstavljat će juniorke i seniorke u ukupno 10 kategorija. Pred licenciranim sucima iz Bosne i Hercegovine i Slovenije kroz 71 koreografiju predstavit […]

Pretplatite se