Recept za ludo tijesto ili drugim riječima tijesto za sve svaki bi kuhar, amater ili profesionalac, trebao imati među svojim receptima!
Kako i sam naziv govori, ludo tijesto je stvarno ludo i možete ga koristiti za pripremu apsolutno svih slanih i slatkih delicija. Radi se o dizanom tijestu koje ćete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka.
Dobra stvar kod ludog tijesta je što može i dugo stajati u hladnjaku i koristi se po potrebi!
Ovo tijesto ne morate dizati, što znači da je spremno za uporabu u tren oka! Nakon što ga umijesite, možete ga odmah valjati i peći. Ako niste u žurbi s vremenom, možete ga ostaviti da se diže 45 minuta.
Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite tijesta koliko vam je potrebno, razvaljajte ga i nadjenite po želji. Ako želite pripremati klipiće, tijesto podijelite na dva dijela, svaki razvaljajte u kružni oblik i razrežite na osam trokuta. Po želji ih nadjenite sirom ili pak naribajte malo hladnog maslaca, a potom ih zarolajte.
Prije pečenja ih premažite jajetom i pospite soli te susamom i kimom. Peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Klipićima će trebati između 15 i 20 minuta. Znat ćete da su pečeni kad s obje strane poprime zlatnu boju, piše Raport.
Sastojci:
400 ml mlijeka
2 kašike šećera
1 svježi kvasac ili 2 instant-suha
1 kg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
200 ml tekućeg jogurta
3 kašike ulja
2 jaja
1 kašika soli
Postupak:
U maloj posudi lagano zagrijte mlijeko sa šećerom. Ugasite vatru, dodajte kvasac, promiješajte i ostavite ga da nabubri.
U posudu za miješanje dodajte sve preostale sastojke i na kraju uzdigli kvasac.
Zamijesite glatko tijesto (po potrebi malo brašno, ali vodite računa da tijesto treba ostati meko i podatno).
Pripremljeno tijesto stavite u nauljenu posudu, poklopi, spremite u hladnjak i koristite ga po potrebi.
Prije korištenja, malo ga premijesite i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi malo omekšalo.
Večernji.ba