Industrija BiH u značajnom padu

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci ove godine pala je za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestili su iz Agencije za statistiku BiH.

Značajan pad bilježi se u svim glavnim industrijskim grupacijama, a najveći u proizvodnji energije.

Globalna kretanja i smanjena potražnja za robom iz BiH unutar Europske unije glavni su uzrok smanjenja industrijske proizvodnje.

“Smanjena potražnja, pogotovo u nekim industrijama. U BiH je razvijena drvna industrija i industrija namještaja, koje su u ozbiljnoj krizi zbog pada potražnje u Njemačkoj. Također, metalna industrija je značajno pogođena,” izjavio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Nepovoljan domaći poslovni ambijent također doprinosi padu proizvodnje, što smanjuje investicije. Poslodavci upozoravaju na neminovnost zapošljavanja stranih radnika u određenim strukama.

Uz sve veći vanjskotrgovinski deficit, izgledan je i manjak novca u proračunima, a na jesen se očekuje rast inflacije i nova poskupljenja.

Do kraja ove godine teško je za očekivati velike zahvate u domaćoj ekonomiji, no iduće godine bit će nužno provesti dugoročne strukturne reforme.

“Potrebno je poticati investicije, bolju brigu o javnim financijama, povećanje efikasnosti javnih poduzeća i izdašnosti javnih prihoda, te pametna i ciljana socijalna davanja. Moramo započeti reforme u području inovacija i tehnološkog razvoja,” zaključio je Živko u izjavi za RTV HB.

Malo bosanskohercegovačko gospodarstvo osjeti sve nepovoljne promjene na globalnoj razini, ali na unutarnjem planu bit će potrebni konkretni potezi.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

DAROVITIM UČENICIMA IZ LIVNA URUČENA PRIZNANJA

U sklopu Livanjskog kulturnog ljeta 2024 sinoć je ispred Narodnog sveučilišta u Livnu upriličena dodjela nagrada najuspješnijim učenicima livanjskih osnovnih i srednjih škola. Ova dodjela se organizira već treću godinu za redom, a diplome je uručio gradonačelnik Darko Čondrić.

Pretplatite se