Stručnjak za informatiku: Veliki IT krah mogao bi se ponoviti

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second
Veliki IT krah, koji je nedavno doveo mnoge sustavu u svijetu do zastoja, mogao bi se ponoviti, upozorava stručnjak za informatiku. Slom je izazvan greškom u softverskom ažuriranju za Windows kompanije za cyber sigurnost “CrowdStrike”.
To je stavilo van funkcije strojeve koje rade na čuvenom “Microsoftovom” operativnom sustavu i izazvalo nered na aerodromima, u firmama, bolnicama, medijskim kućama i drugim institucijama.
Profesor informatike na Katoličkom sveučilištu u Levenu Axel Legay rekao je da, što su računari međusobno povezaniji, to su ranjiviji, prenosi Euronews. “Što su softveri u većoj mjeri povezani, mi ćemo biti u većoj mjeri ranjivi, a sve više i više softvera komunicira i to će da raste”, naveo je Legay u intervjuu za Euronews Next. Šteta neprocjenjiva U danu kada se dogodio slom IT sustava skoro 30.000 letova je odloženo, a blizu 7.000 je otkazano širom svijeta. Poremećaji su nastavljeni i dan poslije. Ukupna šteta ne može se procijeniti, ali vrijednost kompanije “CrowdStrike” je znatno umanjena poslije incidenta.
“Mnoge kompanije koriste ‘Microsoft’ i ovise od njihovog softvera u svom radu. Svaki put kada se pojavi novo ažuriranje, posebno kada je riječ o sustavima koje koriste velike kompanije, detaljno se ispituju i testiraju moguće greške. Ipak, one se događaju svaki dan”, ističe Legay. Kako navodi, problem je u tome što sam proces testiranja nije savršen.
“Ne postoji način da se dokaže da će testiranje garantirati da neće biti nezgoda, jer ne postoji matematička teorija koja bi to mogla da dokaže”, kazao je on. Legaya su pitali gdje je zapravo nastao problem sa ažuriranjem “CrowdStrikea” koje je izazvalo kašnjenja i otkazivanje letova širom svijeta. “Jednostavno rečeno, to je antivirus koji je ažuriran, ali ažuriranje nije bilo baš kompatibilno sa ‘Microsoftovim’ sustavima”, objasnio je.
Plavi ekran Kada je ažuriranje pokrenuto, na računarima tisuća poduzeća širom svijeta pojavio se plavi ekran koji je bio znak da softver ne radi. To je poznato kao “plavi ekran smrti”. “Riječ je o tome da je antivirus složen. I ‘Microsoftov’ sustav je također složen. Dakle, nekad pokušate da spojite dvije stvari, ali one postanu toliko složene da ne znate baš šta će u tom slučaju da se dogodi”, kaže profesor.
Na pitanje sa kakvim bi posljedicama poslije pada IT sustava mogao da se suoči “Microsoft” kao tehnološki gigant, Legay je rekao da se čini da kompanija neće biti mnogo uzdrmana. “Da se razumijemo, oni imaju monopol”, istaknuo je, ali je dodao da bi to ipak moglo da donese štetu njihovom imidžu i ugledu. Ali, to neće važiti za dugoročne ekonomske posljedice. “Možda će se to na burzi malo osjetiti. Iako je jasno da nijedan sustav nije dovoljno siguran, Europska unija već godinama ne ulaže dovoljno u cyber sigurnost”, kazao je Legay.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Drvaru obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

U Drvaru je u subotu 27. srpnja obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama XX. st. s područja Banjolučke biskupije. Komemoracija je započela križnim putem mučenika. Misno slavlje predslavio je uz koncelebraciju sedam svećenika, među kojima je […]

Pretplatite se