Uz ovaj recept naučit ćete raditi najfinije kroasane kao iz najbolje francuske pekare.
Kroasani su idealni, kako za doručak, tako i za večernja druženja s prijateljima. Ovi kroasani jednostavno mogu pripremiti kod kuće, jer ne zahtijevaju puno pripreme ni preklapanja tijesta, ali ni puno maslaca.
Možete ih imati zamrznute za situacije kada vam dolaze nenadani gosti i uvijek možete isprobavati razna punjenja. Slatki ili slani – baza je ista.
Sastojci:
– 700 g brašna
– 1.5 vrećica suhog kvasca
– 3 dl mlijeka
– 2 jaja
– 3 žlice šećera
– žličica soli
– 125 g maslaca
– 0,5 dl ulja
Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko.
Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žumanjkom. Kroasane peći 15, 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva C.
Večernji.ba