VIDEO Arheolozi u podmorju kod Korčule otkrili cestu staru 7000 godina

admin
1 0
Read Time:39 Second


Foto:Sveučilište u Zadru

Istovremeno, arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina u kod Vele Luke.

Ispod naslaga morskog mulja, u podvodnim arheološkim istraživanjima neolitičkog lokaliteta Soline, arheolozi su otkrili cestu koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje hvarske kulture s obalom otoka Korčule. Riječ je o kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra. Ljudi su njome hodali prije gotovo 7.000 godina. Naime, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Krista.

U istraživanju su, uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru, sudjelovali Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Preko stotinu trkača na humanitarnoj utrci 'Wings for Life World Run' u Mostaru

Mostar se sa oko stotinu trkača i trkačica u nedjelju priključio globalnoj humanitarnoj utrci ”Wings for Life World Run”, koja se trči s ciljem prikupljanja sredstava za pronalazak lijeka za ozljede leđne moždine. Foto: Branka Soldo Studentica Sveučilišta u Mostaru i koordinatorica utrke ”Wings for Life” Iva Babić kazala je […]

Pretplatite se