Katja i Ivan su jedino dvoje djece u posavskoj povratničkoj župi Tišina

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Dva posavska mjesta u Republici Srpskoj, jedno tik uz drugo, Hrvatska i Srpska Tišina. Dvije strane, dvije sudbine, dvije istine. Ona hrvatska nekako je sve tiša. Nema poštu, školu, dom zdravlja, na ulicama se ne čuje dječji smijeh.

Radost i ljubav

Ipak, mještani se ne žale previše, sretni su što su barem na svojim ognjištima. Danas pet sela župe Tišina djeluje tužno i pusto sa svega 170 povratnika od nekadašnjih nekoliko tisuća. Posjetili smo s razlogom taj nekada bogati posavski kraj jer, unatoč svemu, smijeh u Tišini ipak nije posve utihnuo. Radost i ljubav ipak stanuju u obitelji Bartolović s dvoje djece, jedine u toj posavskoj župi.

Obitelj Ivanke i Miroslava Bartolovića bila je među prvim povratnicima u Hrvatsku Tišinu i najmlađa je povratnička obitelj, jedina s dvoje djece školske dobi. Vratili su se u porušeno mjesto i opustošenu kuću. Nisu odustali jer ljubav je bila vodilja u njihovu životu u kojem su dobili i odgojili dvoje djece – Katju i Ivana. Bila je to svojedobno glavna medijska vijest kada smo zabilježili da je rođeno prvo dijete u povratničkoj župi. Nakon 15-ak godina ponovno smo obišli obitelj Bartolović. Dočekala nas je radosna obitelj koja je potvrdila poznatu istinu, za istinsku sreću ne treba mnogo.

– Povratnici smo u naše rodno mjesto. Vratili smo se prije dvadeset godina, 2003. Suprug se želio vratiti kući, dobili smo ovdje i dvoje djece te, unatoč svemu, sretni smo. Kuću smo obnovili uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Ivan i Katja pohađaju deveti odnosno osmi razred. Nastavu pohađaju u Domaljevcu po hrvatskom programu, što znači da ih svako jutro vozim i vraćam. Ivan ima i asistenta u nastavi jer ima poteškoća u razvoju, no i on je sretan ovdje. Osjećamo ljubav prema djeci, prema obitelji, prema svojoj rodnoj grudi i ništa nam nije teško – kaže nam Ivanka.
U prekrasnom okružju nedirnute prirode Bartolovići su sagradili kutak samo za sebe, bave se poljoprivredom i u svemu im pomažu djeca.
– Mi smo se naviknuli na ovaj mir. Kad odemo negdje drugdje, u mjesta koja su više naseljena, u neki veći grad, neobično nam je i svi kažemo – jedva čekamo povratak u svoj mir i Tišinu – dodaje Miroslav.
Katja i Ivan ovih su dana primili i sakrament svete potvrde, a podijelio im ga je vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić. Na krizmi nisu očekivali toliko gostiju. Potporu u ovom svečanom činu pružili su im svi prijatelji iz škole, razrednici, čak i načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

Nije lako

I župnik fra Blaž Marković ne skriva radost što je Tišina ovih dana imala svečanost jer je najmlađa obitelj krizmala dvoje djece, jedine u župi. Danas župa, kaže nam župnik, živi usporenim, ali mirnim životom kojemu nedostaju najviše mlade obitelji kao što su Bartolovići.
– Nije lako, ali ovi ljudi ovdje žive mirno, sve su starije osobe i radosni su što su u svojim domovima. Bogu se mole, pomalo rade u svojim vrtovima, a oni koji mogu, bave se i poljoprivredom – kaže nam župnik.

Vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovo je devet najboljih pasmina koje vam mogu ublažiti simptome tjeskobe

Pas je čovjekov najbolji prijatelj je fraza koja je istinita mnogo razloga. Baš kao što su nedavna istraživanja potvrdila da socijalne veze najviše pridonose sreći i dugovječnosti, znanost je pokazala da je veza s krznenim društvom moćna za vaše zdravlje – ne samo fizičko, već i mentalno. Ljubimci zaista blistaju […]

Pretplatite se