Objavljena lista “najjadnijih zemalja” na svijetu u 2022., evo gdje je BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second


Foto: Pixabay.com

Zimbabve je najjadnija zemlja na svijetu, prema “Hankeovoj listi najjadnijih zemalja svijeta”, nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

Ni Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti svojom pozicijom, pošto je zauzela 20 mjesto, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo Libija i druge.

Crnoj Gori je pripalo 34. mjesto, Sjeverna Makedonija je 39., Srbija 54., Albanija 97., Hrvatska 98., te Slovenija 118..

Glavni faktor koji je utjecao na poziciju svih zemalja regije je nezaposlenost.
Takozvani godišnji ‘indeks bijede‘, rangira skoro 160 zemalja svijeta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bijede je zasnovano na algoritmu koji ocjenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji postotak promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpjela ogromnu inflaciju, potaknutu vrijednošću lokalne valute, koja je pala za 95 posto samo te godine — sada je na devetom mjestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švicarska je ostala na dnu ljestvice, a njen najveći “problem” je nezaposlenost.

N1 BiH

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Plaće po zanimanjima u Njemačkoj: Evo tko zarađuje oko 2.800 eura, a tko više od 8.700 eura

Foto: Pixabay.com Ljudi u Njemačkoj s visokim obrazovanjem općenito zarađuju više u kasnijem profesionalnom životu, potvrđuju statistički podaci, javlja dpa. Stalno zaposleni sa završenim stručnim obrazovanjem u travnju prošle godine u prosjeku su zaradili 3.521 euro bruto, pokazalo je u utorak usporedno izvješće njemačkog Ureda za statistiku. Bez stručne diplome […]

Pretplatite se