Dugo nije viđeno na Duvanjskom polju: Rode savile gnijezdo

admin
0 0
Read Time:49 Second


Foto:Vinko Ljubas Jablan

U proljeće ili jesen često je moguće vidjeti rode u sezonskim selidbama i preletima preko Duvanjskog polja. U razgovoru s ljudima koji prate prelete ptica saznali smo da u posljednje vrijeme nisu zabilježeni slučajevi da su rode savile gnijezdo odnosno, izabrale Duvanjsko polje za svoje stanište.


Foto:Vinko Ljubas Jablan

No, vrsni fotograf i ljubitelj prirode, Vinko Ljubas Jablan pronašao je par roda koji svijaju gnijezdo upravo na Duvanjskom polju, uz rijeku Šujicu u blizini Kovača. Ove prelijepe fotografije potopljenog polja, drveća, gnijezda i roda, nadamo se, znak su očuvane prirode i novoga staništa za ove rijetke ptice.

Poznato je da su rode ugrožena vrsta čiji opstanak uveliko ovisi i od ponašanja ljudi, posebno zbog promjena načina života na selu. Modernizacija poljoprivrede i isušivanje vlažnih područja te pretjerana upotreba pesticida negativni su djelovali na opstanak ove vrste. Rode preferiraju vlažne livade i zemljišta koja se koriste na tradicionalan način, a čini se da Duvanjsko polje pruža upravo takve uvjete.

Tomislavcity.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pepco otvara poslovnice u Hercegovini

Maloprodajni lanac Pepco uskoro otvara svoje prve poslovnice u Bosni i Hercegovini. Pepco je najbrže rastući europski trgovački lanac koji nudi odjeću za cijelu obitelj i proizvode za domaćinstvo. Kompanija je ovih dana raspisala oglas za posao za prijem radnika, točnije voditelja trgovina – poslovođa, i voditelja smjena. Prema gradovima […]

Pretplatite se