Sretan Dan državnosti svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu

admin
0 0
Read Time:58 Second

Hrvatska obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti.

Ove se godine slavi se 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja 1990. nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni su temelji modernog Sabora i potvrđena je njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Sabornica je 30. svibnja bila pretijesna za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini, rekao je Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike (30. svibnja 1990.).

Središnja svečanost proslave Dana državnosti i 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji bit će svečani koncert u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu uoči kojeg će premijer Plenković održati govor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Grude: 14. međunarodni susret starodobnih vozila oldtimera '4 grada Hercegovine 2023.'

Četrnaesti međunarodni susret oldtimera ”Četiri grada Hercegovine 2023.” održat će se u nedjelju, 4. lipnja s početkom u 11 sati sa startom u Grudama, u organizaciji Oldtimer kluba ”Ero”. Okupljanje i prijave sudionika održat će se na Agroturizmu ”Marića gaj” od 9 do 11 sati, a u 11 sati je […]

Pretplatite se