AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Balkan očekuju oluje i poplave

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

AccuWeather meteorolozi su objavili vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Europi uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu. Veći dio Europe bi se mogao suočiti sa sušom, no na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. lipnja, otprilike tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta 1. lipnja. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Europe, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz u novu sezonu.

Hoće li i 2023. biti godina rekordnih ljetnih temperatura?
S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na europskom kontinentu, mnogi se pitaju hoće li i 2023. biti godina rekordne vrućine. Iako je u travnju ove godine u Španjolskoj već postavljen rekod za najvišu travanjsku temperaturu ikada zabilježenu u Europi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.
“Očekuje se da će ekstremne vrućine biti manje učestale na cijelom kontinentu u odnosu na posljednje godine. Biće vremena kada će postati vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta”, kaže meteorolog Tyler Roys.

Međutim, ono na šta upozoravaju iz AccuWeathera su toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad povijesnog prosjeka za ljeto u Europi.
Istočna Europa je pak sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu povijesnog prosjeka i bez balova vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumunjsku i Srbiju.

Suho i toplo ljeto

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u usporedbi s povijesnim prosjekom što bi moglo izazvati probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Lipanj i srpanj će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

Oni kojima su padaline najpotrebnije kao što su Španjolska i Italija, čini se da ove godine ipak neće dobiti olakšanje.

Oluje na Balkanu

AccuWeather ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padalinama i lošijim vremenskim uvjetima u uspiredbi s ostatkom Europe.

“Padaline bi trebalo biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ovoe regije, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana”, kaže Roys.

Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padalina povećava iznad povijesnog prosjeka za ovu sezonu.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad”, rekao je Roys.

Međutim, to ne znači da je na Balkanu izgubljena svaka nada da ćemo uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će itekako biti lijepih i sunčanih dana.

Klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Umjetnik koji oživljava drvo kroz skulpture

Posjetili smo danas Juru Semren u selu Bila pokraj Livna. On osim što prekrasno slika, izrađuje i skulpture od drveta. Umjetnost voli od djetinjstva kada je rezao konju rep kako bi napravio sebi kist. Pogledajte u prilogu njegovu priču i način na koji nastaju njegove veličanstvene skulpture.

Pretplatite se