Konstituiran Dom naroda BiH

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine u novom sazivu je izaslanik Nikola Špirić (SNSD) iz srpskog naroda, prvi zamjenik predsjedatelja je Kemal Ademović (NiP) iz bošnjačkog naroda, a drugi zamjenik predsjedatelja Dragan Čović (HDZ BiH) iz hrvatskog naroda, javlja Fena.

Špirić je bio jedini kandidat za predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, a ”za” njegov izbor je glasovalo devet izaslanika, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedatelja Doma iz bošnjačkog naroda kandidati su bili Šefik Džaferović (SDA), kojeg je predložio Klub bošnjačkog naroda i Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe.

Džaferović je dobio tri glasa ”za”, osam protiv i četiri suzdržana.

Dragan Čović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat za drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda iz hrvatskog naroda. On je dobio podršku devet izaslanika, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da predsjedatelj ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedatelj Zastupničkom doma PSBiH, a predsjedatelj Zastupničkog doma je Denis Zvizdić (NiP).

Prije izbora rukovodstva doma, novoizabrani izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH su položili i potpisali svečanu izjavu nakon čega su osnovana tri kluba izaslanika konstitutivnih naroda: Klub izaslanika bošnjačkog naroda; Klub izaslanika hrvatskog naroda i Klub izaslanika srpskog naroda.

Za predsjedatelja Kluba bošnjačkog naroda imenovan je Šefik Džaferović, a o imenu zamjenika predsjedatelja će se naknadno odlučiti.

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda je Marina Pendeš, a njezin zamjenik je Zdenko Ćosić.

Na čelu Kluba srpskog naroda je Sredoje Nović, a za njegovog zamjenika je imenovana je Snježana Novaković Bursać.

Dom naroda sastoji se od 15 izaslanika, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Devet članova Doma naroda čini kvorum, pod uvjetom da su nazočna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska izaslnika.

Klub izaslanika bošnjačkog naroda čine: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

Klubu izaslanika hrvatskog naroda u ovom mandatu su: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Klub srpskih izaslanika čine: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

Fena

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SDA traži podjelu Mostara na šest malih općina, je li to kraj Federacije BiH?

Na predstojećoj sjednici Gradskoga vijeća Mostara izvjesno je kako će SDA kandidirati prihvaćanje Statuta u onome obliku kako je taj dokument usvojen mostarskim sporazumom između te stranke i HDZ-a BiH, što je očito povezano s tajmingom akcija koje najveća bošnjačka stranka pokreće na više fronti kako bi pokušala napraviti pomutnju, […]

Pretplatite se