Tomislav Cvitanušić na završnom dijelu uspona na Everest

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second


Foto:Fena

Tomislav Cvitanušić sa svojim timom večeras bi trebao krenuti na taj završni dio uspona na Mount Everest, a odluka da se krene prema vrhu donesena je nakon jednog dana čekanja u jurišnom kampu, na Južnom sedlu Mount Everesta.

-Noćas ćemo pokušati doći do vrha – kratko se javio Tomo sa 8.000 metara visine.

Vremenska prognoza za Everest, koju je od Stipe Božića dobio Muhamed Gafić, alpinista i Cvitanušićev učitelj, obećava smirivanje, a Norvežani prognoziraju jači vjetar.

-Trenutna temperatura na vrhu je oko -30°C, sa vjetrom od oko 15 kilometara na sat, a na vrhu će rano ujutro, kad je očekivano vrijeme Tominog dolaska, biti ista brzina vjetra i najhladnije, čak do -36°C. Za utjehu je da će ga već tad grijati sunce koje izlazi oko 5 sati – kazao je Gafić.

Pred Cvitanušićem je Južno sedlo široko oko 400 metara, sa kojeg kreće uspon dugačak dva kilometra, a visok gotovo hiljadu metara do vrha. Bit će mu teško i hladno jer su na sedlu prvi koraci i vjetar je najsnažniji. Nakon toga slijedi južna stijena vrha Everesta sa ne tako strmim nagibom.

– To je ulazak u ‘death zone’, područje iznad 8.000 metara, koje je smrtonosno opasno. Tomo je zaštićen najboljom odjećom i obućom na svijetu, sa dodatnim kisikom koji mu snižava stvarnu visinu, psihom aironmena i alpinističkim znanjem Sarajevske škole alpinizma – optimističan je Gafić.

Prema Gafićevim riječima, Cvitanušić i njegov tim bi trebali dosegnuti “Balcony“, koji je na 8.400 metara, nakon zaleđenog kuluara, na kojem je fiksno uže do vrha i 500 metara strmijeg uspona. Onda će se penjati po izloženom grebenu do Južnog vrha Everesta. Ostaje mu oštar, stjenoviti greben sa strminom ispod od dva kilometra.

-To je šok za alpinistu, ali Tomo ima iskustva sa Denalija i Matterhorna pa će to, na fiksnom užetu koji su prije nekoliko dana postavili elitni nepalski Šerpasi, himalajski vitezovi, sigurno prepriječiti. Malo prije vrha je ‘Hillary step’, dvanaest metara okomita stijena koju je 1953. ispenjao Edmund Hillari, a osiguravao ga Norgaj Tensing. Tog teškog detalja nema više, jer se urušio i nakon toga je otvoren put ka vrhu. Tomo zna da će morati sačuvati snagu za povratak, sa vrha ili prije njega. Ja vjerujem u njega – poručio je Gafić.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na Mount Everest omogućili su i sponzori, društveno-odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Bihaću i Bosanskoj Krupi proglašeno stanje elementarne nepogode

Foto:Fena U Bihaću i Bosanskoj Krupi od sinoć je proglašeno stanje prirodne nesreće, što je potvrđeno nakon sjednica gradskih službi civilne zaštite. Prethodno je takva odluka donesena i u Sanskom Mostu, što ilustrira ozbiljnost trenutne situacije u Unsko-sanskom kantonu (USK). Obilne padaline prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode […]

Pretplatite se