BiH: Na otpadu završile novčanice vrijedne gotovo 500.000 KM

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
Lažnog je novca sve manje u optjecaju u BiH, dok je količina pravih novčanica koje se uništavaju i dalje jako velika, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Kako su naveli, prošle godine registrirana su ukupno 574 komada krivotvorenih novčanica svih valuta i apoena, za 77 manje u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH.

Kada je riječ o krivotvorenim novčanicama, u Centralnoj banci BiH tijekom 2023. registrirano ih je najviše u domaćoj valuti. Prethodni podaci pokazuju kako se najčešće krivotvore novčanice od 20 KM i kovanice od 1 KM.

Krivotvorene novčanice

Lani je registrirano 350 novčanica u domaćoj valuti čija je vrijednost 27.101 KM. Od krivotvorina ostalih valuta registrirana su 172 komada eura, 50 komada američkog dolara te po jedan falcifikat od 1000 franaka i 20 britanskih funta – naveli su iz Centralne banke BiH.

Kada je riječ o novcu domaće valute koji zbog raznih oštećenja više nije bio upotrebljiv, navode kako su prošle godine uništene kovanice i papirnati novac u vrijednosti od 495,87 milijuna KM, od toga 11,96 milijuna novčanica i 14.570 kovanica.

Kako su iz Centralne banke objasnili za Glas Srpske, količina i vrijednost uništenih novčanica i kovanica variraju po godinama, na što utječe mnogo čimbenika, a jedan od razloga je i količina zaprimljene gotovine nužne za optjecaj od komercijalnih banaka tijekom godine. Među ostalim, veliku ulogu imaju i situacije poput poplava, kada je povećan broj oštećenih novčanica, kao i privremeno obustavljanje uništavanja radi stanja strateških zaliha.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tko bi bio premijer da su danas izbori? Plenković uvjerljivo vodi

Dnevnik Nove TV je u suradnji s Ipsos Pulsom, na uzorku od 995 građana, istražio koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za predsjednika ili predsjednicu Vlade RH. Kada bi premijera na izborima izravno mogli birati, za 20-ak posto ispitanika Andrej Plenković je prvi izbor. No, to […]

Pretplatite se