Zadar: Otvorena izložba ‘Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad’

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Izložba “Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad” otvorena je u petak navečer u Arheološkom muzeju u Zadru.

Spomenuta izložba nastajala je kroz proteklih 55 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, a o izložbi su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Bože Milić, kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber, koji je uz Vinka Šarca, knjižničara Franjevačke knjižnice u Tomislavgradu, autor ove izložbe.

– Među predmetima na izložbi, nalaze se brojne skulpture, koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi – kazao je Dilber.

Po njegovim riječima, među najzanimljivijim predmetima, koje posebno plijene pozornost posjetitelja su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

– Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH – istaknuo je Dilber.

U Arheološkom muzeju Zadar u iduća tri mjeseca će posjetiteljima na uvid biti izloženi predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Firmi iz Širokog Brijega greškom isporučen kokain u bananama vrijedan više od 20 miliona KM

Foto:Arhiv/Klix.ba U Širokom Brijegu je pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi, a slučaj je policiji prijavio vlasnik širokobriješke firme čiji su radnici otkrili drogu. Kako je za Klix.ba nezvanično potvrđeno radi se o širokobriješkoj firmi u mjestu Trn, koja se bavi uvozom i izvozom voća i […]

Pretplatite se