Projekt ‘Pazite na svoje srce’: Zdravstveno-edukativno druženje s građanima Tomislavgrada

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Dom zdravlja Tomislavgrad u suradnji s Domom zdravlja Zagreb-Zapad u četvrtak je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Tomislavgradu organizirao zdravstveno-edukativno druženje s građanima u sklopu projekta “Pazite na svoje srce”.

To je bila prilika za sve građane da izmjere krvni tlak te poslušaju stručne savjete vrhunskih liječnika, patronažnih sestara, nutricionista i sportskih trenera.

Prema podacima organizatora, na navedenu lokaciju odazvalo se preko 200 osoba koje su zatražile najavljene usluge mjerenja tlaka i šećera u krvi.

Kako kažu iz spomenutih domova zdravlja, povišeni arterijski tlak je od 2010. godine na prvom mjestu vodećih čimbenika rizika bolesti u svijetu. Bolest se kod većine pacijenata ‘prišulja’ gotovo neprimjetno i bez simptoma, a često se otkrije slučajno i prekasno, kada je šteta na vitalnim organima već učinjena.

Procjenjuje se da je za oko 50 posto slučajeva hipertenzije kriva loša prehrana, za oko 30 posto pretilost, a tu su i tjelesna neaktivnost, pušenje, stres te prekomjeran unos alkohola i soli.

“Mnogi pacijenti godinama žive s visokim krvnim tlakom, a da ne znaju da ga imaju, čime ova podmukla bolest postaje još opasnija. Iz tog razloga je redovito mjerenje krvnog tlaka, najmanje jednom godišnje, od presudne važnosti kako bi se odmah nakon postavljanja dijagnoze krenulo s liječenjem. Prema dostupnim podacima, trećina odrasle populacije pati od povišenog krvnog tlaka, a 18 posto ukupnih smrti u svijetu može se pripisati upravo hipertenziji”, istaknuli su organizatori.

Kako bi u budućnosti što manje pacijenata bilo dio ove crne statistike, ravnateljica i djelatnici Doma zdravlja Tomislavgrad osmislili su javnozdravstveni i edukativni projekt “Prevencija arterijske hipertenzije i poboljšanje liječenja i kontrole hipertoničara na području općine Tomislavgrad” pod nazivom “Pazite na svoje srce!”, a jedna od aktivnosti bila je i zdravstveno-edukativno druženje sa stanovnicima općine Tomislavgrad.

“Naši liječnici me redovito izvještavaju o tome kako im se pacijenti javljaju kada je bolest već prouzročila druga oštećenja, a tu su i problemi neredovitih kontrola i nepridržavanja terapija. Zahvaljujući ovom projektu, prostorije Službe za obiteljsku medicinu bit će renovirane, a nabavljena je i nova oprema (…) Nadamo se da ćemo ovim projektom značajno doprinijeti smanjenju oboljelih, a sve kojima je hipertenzija već dijagnosticirana, educirati kako da vode ispunjen i kvalitetan život s ovom bolešću”, poručila je dr. Ivanka Živković, ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad.

Na poziv za sudjelovanje u današnjem projektu rado se odazvao i Dom zdravlja Zagreb Zapad iz Hrvatske.

“Kao specijalist obiteljske medicine bila sam suočena sa svim ovim zastrašujućim brojevima i podacima. Hipertenzija je ozbiljna bolest i zato ću podržati svaki ovakav edukativni projekt u kojem mogu svojim iskustvom i znanjem pomoći kolegama”, naglasila je dr. Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Od vikenda bez kiše, a idući tjedan i tropske temperature

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa vremenskim prilikama kakve nas očekuju do 20. srpnja. Meterolozi javljaju kako će se razdoblje promjenjivih i nestabilnih vremenskih prilika nastaviti i u petak (danas), kada se u Bosni mogući popodnevni lokalni pljuskovi i grmljavina. Za dane vikenda kao i tijekom sljedećeg […]

Pretplatite se