Francuska će zabraniti nošenje muslimanske abaje u školama

admin
0 0
Read Time:49 Second


Foto: Twitter

Francuska će djeci u državnim školama zabraniti nošenje abaje, širokog i dugačkog pokrivala koju nose neke muslimanke, rekao je francuski ministar obrazovanja u nedjelju uoči nove školske godine, javlja AFP.

Francuska, koja je nametnula strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama otkako su zakoni iz 19. stoljeća uklonili svaki tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, suočila se s potrebom donošenja novih smjernica zbog rastuće muslimanske manjine.

Tijekom 2004. godine, Francuska je zabranila nošenje marama u školama, a 2010. godine i hidžaba u javnosti, zbog čega je izazvan revolt kod muslimanske zajednice od pet miliona ljudi u toj zemlji.

Obrana sekularizma je zahtjev koji odjekuje u cijelom francuskom političkom spektru, od ljevičara koji podržavaju liberalne vrijednosti prosvjetiteljstva do glasača krajnje desnice koji traže podršku protiv rastuće uloge islama u francuskom društvu.

– Odlučio sam da se abaja više ne može nositi u školama. Kada uđete u učionicu, ne biste trebali moći prepoznati religiju učenika na prvi pogled – rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Stanovnici austrijskog gradića Halstatta protestuju protiv masovnog turizma

Foto: Facebook/Halstatt info Mještani austrijskog gradića Hallstatta organizirali su prosvjed protiv masovnog turizma. Hallstatt, koji se nalazi na listi svjetske baštine, ima nešto više od 700 stanovnika, a tijekom sezone prima i do 10.000 posjetitelja dnevno. Stanovnici traže ograničenja broja dnevnih turista i zabranu turističkih autobusa nakon 17 sati po […]

Pretplatite se