Snažan polarni vrtlog mogao bi stvoriti blaže vremenske uvjete za Europu

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Zahladnjenje nad Sjevernim polom već je počelo. Hlađenje stratosfere obično počinje u kolovozu, a snažno ojača u rujnu i listopadu

Severe Weather Europe navodi kako polarni vrtlog, koji se već formira, odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko vrijeme je važno je li jak ili slab jer na površini stvara posve drugačiji vremenski ishod, piše Faktor.

Kako se približavamo jeseni, polarna područja se počinju hladiti jer manje sunčeve energije dopire do Sjevernog pola. No, iako u polarnim krajevima temperature padaju, atmosfera na jugu još je relativno topla. Tako dolazi do temperaturne razlike između polarnih i suptropskih područja, pa se širom sjeverne hemisfere počinje razvijati velika ciklonalna cirkulacija niskog tlaka.

Polarni vrtlog prisutan je na svim atmosferskim razinama, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama. Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće. To je veliko ciklonalno područje koje se okreće cijelom sjevernom hemisferom.

Snažan polarni vrtlog koji se već formira obično znači jaku polarnu cirkulaciju. To obično zadržava hladniji zrak u polarnim regijama, stvarajući blaže vremenske uvjete za većinu SAD-a i Europe, međutim, to su samo prve prognoze znanstvenika za nadolazeću sezonu, pa ih treba uzeti s rezervom.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Stanarine postaju nepodnošljive: Za garsonjeru morate izdvojiti 500 KM

Studenti u cijeloj BiH, nerijetko, traže stanove od 50-ak kvadrata koje dijele s cimerima, budući da je tako lakše podnositi troškove. Međutim, cijene najma takvih stanova kreću se od 400 do 500 KM. S početkom rujna u svim većim gradovima dolazi do pritiska na tržište nekretnina za najam. Tako su […]

Pretplatite se