Voće, povrće, prehrambeni proizvodi koje jedu bh. građani puni pesticida i zabranjenih tvari, idu strože kontrole

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 28 Second

Budući da se iz godine u godinu povećava korištenje pesticida, i kontrole će biti oštrije. Osobito jer BiH ide putem Europske unije, gdje su zakoni stroži

Trujemo li sami sebe u BiH, pitanje je koje se redovito postavlja, a prema analizama, moglo bi se reći da ovdje ima svega i svačega, kako iz uvoza tako i iz domaće radinosti, piše Večernji list BiH.

Tijekom prošle godine od 184 analizirana uzorka, oko 46 posto ih je sadržavalo ostatke pesticida u razini ili iznad razine kvantifikacije, a Agencija za sigurnost hrane u nedavnom izvješću objavila je kako je broj takvih uzoraka u protekle tri godine u porastu.

Svijetla točka

Špinat, jabuka, rajčica… sve se to, izgleda, prskalo iznad razine i planiralo plasirati na neko od tržišta, a nisu se iskazali ni oni koji su uvozili kod nas. Jedino što je bilo ispod razine, odnosno zdravstveno ispravno, je kravlje mlijeko, svinjska mast i hrana za dojenčad. U izvješću se navodi da je od 11 uzoraka glavatog kupusa, u jednom pronađeno više aktivne tvari dodin, i to u onom uvezenom iz Hrvatske. Kad su jagode u pitanju, od 11 uzoraka, samo u 3 nisu utvrđeni ostaci pesticida. U četiri uzorka u kojima se nalazi tvar koja je zabranjena u BiH, jedan je upravo iz ove zemlje, dva iz Kine te jedan iz Egipta. Jedina svijetla točka u svemu je da ne postoji kronični zdravstveni rizik, naravno pod uvjetom da ne konzumiramo svakodnevno takvu hranu.

– Uzorkovanje je izvršeno uglavnom u većim prodajnim objektima čiji su opskrbljivači veliki proizvođači za koje se pretpostavlja da se pridržavaju pravila dobre poljoprivredne prakse. Nije bilo uzoraka koji su uzeti kod malih poljoprivrednih proizvođača i na tržnicama, što može predstavljati dodatnu nesigurnost prilikom procjene – navedeno je. Razgovarajući s malim poljoprivrednim proizvođačima, većina njih proizvodi za sebe i one koji znaju.

– Postoje preparati koje morate koristiti da biste sačuvali plod, ali sve se to radi u razgovoru s ljudima iz poljoprivrednih ljekarni. Obično ako treba prehraniti plod ili ga zaštititi od najezde nekih kukaca, ali sve se to stavlja u normalnim količinama i, opet kažem, u razgovoru sa stručnjacima. Na kraju krajeva, ja ovo konzumiram i mislim na sebe i na svoju obitelj. Također, kupci su mi ovdje redoviti i nitko se nije požalio – priča nam trgovac u Mostaru kojeg smo upitali za proizvode, voće, povrće, bilje…, koje stavlja u optjecaj.

U spomenutom izvješću Agencije navodi se kako je od ukupno 81 uzorka u kojima su detektirani ostaci pesticida, 56 uzoraka sadržavalo ostatke više od jedne aktivne tvari iznad razine kvantifikacije. Ostaci više aktivnih tvari u jednom uzorku mogu biti rezultat primjene različitih vrsta pesticida (npr. primjena herbicida, fungicida ili insekticida protiv različitih štetočina ili bolesti) ili kombinacije različitih aktivnih tvari u jednom preparatu da bi se izbjegao razvoj otpornih štetočina ili bolesti i/ili, što može biti rezultat apsorpcija perzistentnih aktivnih tvari koje su korištene u tretmanima prethodnih sezona iz zemljišta ili odnošenje prskanja/prašine na polja u blizini tretiranih polja.

Prema sadašnjem zakonodavstvu EU, prisutnost više rezidua (količina djelatne tvari pesticida) u uzorku ostaje usklađena sve dok svaka pojedinačna razina ostatka ne prelazi individualni MRL (najviša dopuštena količina ostataka pesticida) koji je postavljen za svaku aktivnu tvar.

Potrebne aktivnosti

Također, s obzirom na povećanje korištenja pesticida, i kontrole će biti strože. Osobito što ova zemlja ide putem Europske unije, a tu se itekako znaju zakoni. I u predloženim zaključcima stoji da se zadužuje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da kontinuirano u okviru svojih nadležnosti, u suradnji s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine, entiteta i Distrikta Brčko BiH provodi sve potrebne aktivnosti u vezi s planiranjem, pripremom i provođenjem programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla i u idućem razdoblju, što pokazuje jasan stav kako je vrijeme da se BiH izbori s pošasti zvanom “prekomjerno korištenje pesticida”.

Na kraju krajeva, kada se pesticidi koriste, potrebno je razmišljati o tome što osoba čini sebi, a onda što čini i drugima čiji životi mogu biti ugroženi jer je netko ozbiljno pretjerao samo da plasira proizvod na tržište. Kako stvari stoje, kontrole proizvoda u budućnosti će biti puno ozbiljnije, ako ništa zbog EU smjernica.

Večernji.ba Foto: Pixsell

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Evo koliko će zaraditi berači mandarina i skladišni radnici u dolini Neretve

Sezona berbe mandarina je pred vratima. Već od iduće srijede na plantaže će početi dolaziti radnici, pripremljene su gajbe za berbu, traže se načini prodaje mandarina. Uglavnom su to otkupljivačka poduzeća koja imaju već ugodan posao, ali voćari istražuju i nove mogućnosti poput internet prodaje ili prodaje na štandovima po […]

Pretplatite se