Devet godina od velikog dana za Široki Brijeg

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second
Na današnji dan prije devet godina, 19. studenoga 2014. godine, usvajanjem Privremene statutarne odluke na 22. sjednici Gradskog vijeća, Široki Brijeg je postao grad.

Tada su nakon sjednice Gradskog vijeća na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić otkrili ploče s natpisima Grad Široki Brijeg.

Ustavni temelj za donošenje Zakona o Gradu Široki Brijeg sadržan je u odredbi članka 5. Ustava FBiH i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, broj 49/06 i 51/09) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, čime su ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Širokoga Brijega.

Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom. Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg, te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi.

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg, održana je 6. lipnja 2014. Zakon o Gradu Široki Brijeg je usvojio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkog doma održanoj 24. srpnja 2014. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 18. srpnja 2014. godine.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Općinama manje novca od PDV-a jer je vanjski dug entiteta sve skuplji

Zbog činjenice da je u ovoj godini došlo do značajnog poskupljenja otplate javnog duga, entiteti su u prvih deset mjeseci ove godine dobili nešto manji iznos sredstava od neizravnih poreza, a u skladu s tim, postoji mogućnost da će općine i gradovi u konačnici dobiti manje iznose sredstava na osnovi […]

Pretplatite se