Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom u FBiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu, uslijed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravna osnova da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena opskrbljivanja električnom energijom, preko 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbljivanja električnom energijom preko 60 posto.

S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informiranja, izvijestila je Vlada FBiH.

jabuka.tv  Foto: Freepik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Begić: Zahvaljujući Vladi RH došli smo do kraja dugog i mukotrpnog puta izjednačavanja prava ratnih vojnih invalida HVO-a u Hrvatskoj

Upornost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem je krunisana današnjom Odlukom Vlade RH da u saborsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenu i dopunu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kaže voditelj Odjela za branitelje […]

Pretplatite se