U Memorijalnom centru Potočari ukopano 30 žrtava genocida u Srebrenici

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second


Foto:FENA

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari u utorak je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva. Svevišnji nas poziva da se nikada ne udaljujemo od njih, od njih i predaka naših u zemlji i braće naše na zemlji. S njima nas veže bratstvo duha, vjere i zemlje. Svima nam je ono potrebno, jer nismo dovoljni sami sebi, kazao je obraćajući se prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Pozvao je da pogledamo zajedno danas u ove nišane i izdignimo se iznad naše kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu.

S ovog mjesta, izvora naše duhovne snage, sa zemlje naših očeva, djedova i pradjedova, zakunimo se i Bogu, i njima, i cijelom svijetu, da ćemo se uvijek zalagati da našu zemlju učinimo mjestom mira i susreta ljudi svih vjera i nacija. Neka naše prisustvo danas ovdje bude znak čvrstog nijeta da ćemo je učiniti ponosnom, kao što i jeste, i nadom za sve potlačene, ucviljene, uvrijeđene i ponižene ljude na zemlji. Bosna je više od zemlje, ona je ideja na koju nasrću sinovi tame, kako bi ugasili Božje svjetlo. Jer, da je On htio, sve bi nas sljedbenicima jedne vjere učinio, a On je htio da vidi koji će od nas bolje, po Božjem nauku, postupiti, poručio je u Potočarima reisul-ulema Kavazović.

Nakon prigodnog obraćanja i Dove šehidima, tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida izneseni su od Musalle do mezarja gdje je obavljen njihov ukop, uz zajedničko učenje na kaburu.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Osim njega, ove godine su ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u trenutku smrti imao 17 godina, a ukopani su i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u trenutku kada je ubijen imao 65 godina.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine ukopani su: Esad (Tajib) Džanić; Bekir (Demir) Musić; Sakib (Mehmed) Garaljević; Himzo (Idriz) Mujić; Hasib (Haso) Ibrahimović; Ređo (Huso) Jahić; Rifet (Hajro) Tabaković; Idriz (Ibro) Mehinović; Mujo (Meho) Esmić; Šaban (Šemso) Ibrić; Senid (Ismet) Hodžić; Semir (Edhem) Đozić; Sabid (Abid) Ibrahimović; Mehmed (Mahmut) Gerović; Nisad (Ševko) Selimović; Halil (Mujo) Avdić; Hasan (Omer) Smajlović; Esed (Alija) Klempić; Sabahudin (Bajro) Selimović; Husein (Ibrahim) Zukić; Elvir (Turabija) Salčinović; Džemail (Omer) Alić; Mustafa (Junuz) Mekanić; Ahmedin (Ahmet) Halilović; Zuhdija (Avdija) Lemeš; Hasib (Vejsil) Mujanović; Vejsil (Šećan) Mujanović; Ekber (Šaćir) Riđić; Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Ispraćaju, uglavnom nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i svake godine, nazočile su njihove obitelji, veliki broj građana, političke i javne ličnosti, te domaća i strana izaslanstva.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici počelo je komemoracijom tijekom koje su se obratili domaći i međunarodni dužnosnici.

Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici Hamdija Fejzić istaknuo je da je porazna činjenica da za dvije godine Tužiteljstvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida, ali je donijelo 38 narednih o neprovođenju istrage po kaznenim prijavama za negiranje genocida.

Također je kazao da međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici i ne smije je ostaviti samu.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da nitko ne smije zanemarivati tragediju koja se ovdje dogodila, te da se lekcije Srebrenice nikada ne smiju zaboraviti.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Snažan potres pogodio Hercegovinu

Snažan potres pogodio je Hercegovinu u utorak u 18:28 sati. Prema prvoj procjeni koja je došla korisnica Android telefona, jačina potresa bila je 4,6 stupnjeva prema Richteru. Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) naknadno je objavio da je potres bio jačine 4,2 stupnja prema Richterovoj ljestvici s epicentrom 14 kilometara sjeverozapadno od […]

Pretplatite se