Cijene produženog boravka u BiH variraju od 80 do 300 i više maraka

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

U svakodnevici se susrećemo sa situacijama da su oba roditelja zaposlena, a djeca nakon dolaska iz škole provode po nekoliko sati pred malim ekranima, a zadaću ostavljaju “za poslije” čekajući roditelje da im pomognu u njezinoj izradi, piše Večernji list BiH.

Upravo zbog toga sve se više javlja potreba za cjelodnevnom školom na području BiH, a riječ je o produženom boravku, koji danas brojni gradovi imaju.

Cijene

Iako je produženi boravak u većini osnovnih škola u gradovima i općinama u Republici Srpskoj besplatan, u Banjoj Luci se u nekima naplaćuje do 200 KM na godišnjoj razini. Kako je za Nezavisne objasnio Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola banjolučke regije, koji je ujedno i ravnatelj Osnovne škole “Sveti Sava”, produženi se boravak od ove školske godine naplaćuje 100 KM umjesto dosadašnjih 20 KM.

– Morali smo podignuti cijenu jer smo oskudijevali potrošnim materijalom. Jednostavno, nismo mogli sredstvima koja smo dobivali od roditelja prijašnjih godina pokriti te troškove – kazao je Popržen i dodao da cijenu u produženom boravku formira školski odbor. – U nekoliko škola u Banjoj Luci ne plaća se produženi boravak, dok je u OŠ Alekse Šantića cijena boravka 200 KM na godišnjoj razini – kazao je Popržen. Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola dobojske regije i ravnatelj Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj kazao je kako se u Doboju produženi boravak ne plaća. – Sve osnovne škole koje imaju potrebu za produženim boravkom imaju ga i besplatan je – kazao je Nezavisnim Blagojević i dodao da roditelji plaćaju 80 KM na mjesečnoj razini ako učenici imaju hranu, odnosno dva obroka i užinu. Veliki broj škola i u Mostaru u ponudi ima produženi boravak, a cijene variraju ovisno o školi. Od 25 škola, koliko ih je ukupno u Mostaru, opciju produženog boravka nudi njih 12 i svi su popunjeni. Tako roditelji čija djeca pohađaju produžene boravke u ovom gradu izdvajaju od 200 do 250-300 KM u školama, dok cijene u privatnim rastu i više od 300 KM.

Osnovna škola “Osman Nakaš” u Sarajevu jedna je od brojnih koje nude uslugu produženog boravka. Naime, djeca svaki dan mogu boraviti u produženom od 7 do 17 sati. U navedenom vremenu imaju doručak, ručak i užinu, a rad s djecom obavlja se u trima prostorijama. Tako svakoga dana učitelji razredne nastave djeci organiziraju razne aktivnosti – od igara, likovnih i glazbenih radionica i učenja do pisanja domaće zadaće, a mjesec dana produženog boravka u ovoj školi roditelje stoji 200 KM. U Osnovnoj školi “Čengić Vila” u Sarajevu produženi boravak stoji 185 KM, a organiziran je za djecu od 1. do 4. razreda.

Sigurnost

Ono što je najbitnije, kaže jedna učiteljica, jest da roditelji znaju da su im djeca na sigurnom. – Inače sam učiteljica razredne nastave, ali ove godine radim u produženom boravku. Najveća prednost ovog načina rada svakako je pomoć roditeljima. Ovako oni znaju da su im djeca dobro zbrinuta, ne moraju se brinuti ni oko zadaće, a ni spremati obroke jer oni ovdje imaju sigurne obroke i užinu. Govoreći o razlici između razredne nastave i produženog boravka, kaže kako je u prvom slučaju nužno prenijeti znanje učeniku, a ovdje se ipak treba “spustiti na njihovu razinu”. – Prije svega, morate im biti i prijatelj. Ponekad se dogodi da mi se dijete posebno povjeri i od vas očekuje savjet na toj razini – kaže učiteljica.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH godišnje troši više od 50 mil. eura na školovanje medicinara, a oni odlaze

Nedostatak perspektive glavni je razlog koji tjera veliki broj građana BiH da krenu trbuhom za kruhom, piše Večernji list BiH. Većina mladih školuje se kako bi se zaposlila u zemljama EU, a to je posebno izraženo kod medicinskih djelatnika. Medicinskog osoblja nedostaje u cijeloj Njemačkoj, zbog toga na sve načine […]

Pretplatite se