Adventske nedjelje – priprava za Božić

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Prva nedjelja došašća jednostavno je predbožićna sa svim temeljnim porukama pokore, molitve i dobrih djela u što su uključeni svi, a napose djeca koja pripremaju sve za došašće ili advent i od prodanoga daju za potrebite u kolekti Treće nedjelje došašća.

Druga nedjelja zove se Ditići, Ditinci, Djetići, Đetinjci. Tada su u prvome planu djeca koju treba otkupljivati darovima sa svim popratnim poukama o posluhu i dobroti u životu. To je tipični pučki oblik kolektivne pedagogije koja je imala svoj učinak.

Kod nas je Treća nedjelja došašća značajna, jer je ona proglašena Nedjeljom Caritasa, što se posve uklapa u adventsku i božićnu darežljivost onima kojima smo kao braća i sestre dužni pomoći, a njih uistinu uvijek ima. To je naša kršćanska socijalna osjetljivost. Inače Treća nedjelja nosi pučki naslov Materice, što znači da posebnu pažnju moramo posvetiti majkama i ženama, koje se, nakon pučkoga maštovitog igrokaza vješanja, otkupljuju darovima, poglavito mladići djevojke, te djeca majke, očevi žene. Vrlo zanimljivo: na ovu nedjelju imamo materinsko načelo a ono je ljubav. Stoga, izvanredno se poklapaju ideje Caritasa s materinstvom i načelom istinske i iskonske ljubavi.

Četvrta nedjelja došašća posvećena je očevima naših obitelji i zove se u našoj narodnoj tradiciji Očići. Isti je igrokazni ceremonijal vješanja oca i mladića kao i na Materice, samo što su ovdje uloge zamijenjene. Oni se moraju otkupiti određenim darovima, pjesmom i pričom. Ovi pučki nazivi nedjelja imaju korijen u prastarim našim vjerovanjima da na očeve, majke i djecu napadaju sile tame i mraka u ovome vremenu kada dan kraća a noć raste, pa se od toga treba obraniti, otkupiti darovima i molitvenom pjesmom i igrom. To je zapravo obred vezanja i vješanja, te čin otkupljivanja određenim darovima i pričom.

Na Badnji dan sjećamo se prvoga roditeljskog para Adama i Eve, a odmah sutradan na Božić dominiraju našom sviješću novi Adam i nova Eva, tj. Gospa Majka i Isus Adam! U sve ove predbožićne, adventske nedjelje uklapaju se i adventske kvatre zvane očićke s istom molitvenom i darežljivom nakanom. Vjernici se u ovome razdoblju ispovijedaju i kaju za sve svoje propuste, slabosti i grijehe da bi radosno proslavili Božić i ušli u Novo ljeto/lito.

Priredio don Ilija Drmić ,Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

9. SPORTSKE IGRE U TOMISLAVGRADU

Univerzalna sportska škola Tomislavgrad organizirala je 9. Sportske štafetne igre za djecu u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu koje su namijenjene za djecu uzrasta od 4 do 12 godine. Osim Univerzalne škole Tomislavgrad sudjelovali su HNK Tomislav, HKK Tomislav, ZKK Tomislav, OK Delminium te gosti iz Mostara i Stoca. U […]

Pretplatite se