Zemlje EU-a podjeljenije oko članstva nego domaći političari u BiH

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 28 Second

Za razliku od domaćih političara koji su jedinstveni barem oko cilja – otvaranja pregovora s Europskom unijom unatoč različitim pogledima na brojne unutarnje teme, same zemlje članice EU-a ni izbliza ne gledaju jednako na članstvo ove zemlje u EU, piše Večernji list BiH. A što je više nego jasno istaknula Nizozemska, na što je Večernjak mjesecima upozoravao. No, Amsterdam u tome stavu nije usamljen jer slične poglede ima još nekoliko zemalja Beneluksa, kao što je Danska, ali i Njemačka te Francuska, koje imaju posve druge razloge za kočenje procesa proširenja. S takvim dojmom o, u suštini, nepoželjnima danas u Bruxelles dolaze vodeći državni dužnosnici, njih više od 30 iz Bosne i Hercegovine, kako bi sudjelovali na nekoliko foruma. A najvažniji je onaj koji na visokoj političkoj razini organizira povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi, a​ koji s bosanskohercegovačke strane predvodi predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Velika sredstva

S njom će biti i čelnici pet vladajućih stranaka na državnoj razini, kao i čelnici obaju domova državnog Parlamenta, jednako kao i šefovi parlamentarnih odbora zaduženih za integraciju, zatim čelni ljudi obaju entiteta, kao i premijeri deset federalnih županija. Ovakvo uistinu brojno izaslanstvo dolazi u središte EU-a kako bi pokazalo i složenost, ali i važnost Mehanizma koordinacije koji je važan kako bi se usuglasile, a zatim i u djelo provele europske reforme na svim razinama vlasti s obzirom na to da postoje brojne podijeljene nadležnosti u koje će se morati intervenirati. Za čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je bio optimističan da i ovaj skup može biti prigoda za BiH, najvažnije je pokazati jedinstveno stajalište i spremnost provoditi reforme kako bi se za Bosnu i Hercegovinu otkočile stotine milijuna eura. – Ponovno će nas potaknuti da pripremimo projekte, osiguramo preduvjete za početak pregovora i novac koji je planiran za ovo područje Europe, da bude dostupan i nama u Bosni i Hercegovini. Želim da upravo naši načelnici i gradonačelnici, evo, najbolji je primjer možda Čapljina za to, budu spremni za takve stvari, da jednostavno na svaki projekt možemo pravodobno odgovoriti – kazao je Čović na nedavnom okupljanju predstavnika ove stranke u Čapljini. Čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da će sastanak u Bruxellesu pokazati ozbiljnost Europske unije. – Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju europskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Bruxellesu ćemo vidjeti i koliko je Europa ozbiljna prema nama – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči puta u sjedište EU-a. – Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo dogoditi, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema Bosni i Hercegovini – rekao je Dodik. Ocijenio je kako istupi Nizozemske pokazuju posve drukčiji pristup prema BiH. – Optužbe koje od Nizozemske dolaze na račun Republike Srpske pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njezin Ustav, pa predstavnike Republike Srpske optužuju da “podrivaju” i nepostojeće institucije – istaknuo je Dodik. Istaknuo je i stav Amsterdama da BiH može u EU ući samo bez stranaca.

Pogreška kao u Srebrenici

– To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudaca. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Republika Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno – naglasio je Dodik. Voditelj Kluba SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović ocijenio je posve pogrešnim pristup Nizozemske prema BiH koja je najavila kako neće poduprijeti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom dok se ne ispuni svih 14 uvjeta koje je postavila Europska komisija. – Taj stav može biti promijenjen, ali on je u ovom trenutku čisto tehnokratski, bez ikakvog političkog konteksta i prilično neiskren, što smatram da je pogrešno. Bojim se da nakon velike pogreške koju je učinio nizozemski bataljun u vrijeme agresije na BiH na području Srebrenice ovo može biti druga pogreška, ovaj put bez ljudskih žrtava, ali također jako krupna pogreška – istaknuo je Magazinović. Nizozemska se i sama suočava s mogućim dolaskom na vlast stranaka koje se protive bilo kakvom proširenju, ali i nastavku dopuštanja dolaska migranata. S druge pak strane, takav stav najviše pogoduje oporbenim strankama, ponajprije Stranci demokratske akcije.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Bjelica: Hajduk je najozbiljniji kandidat za prvaka, ali stavio bih ja to 50-50

Karoglan radi dobar posao, Hajduk je najozbiljniji kandidat, ali stavio bih ja to 50-50, Dinamo ima najširi kadar i to je Dinamo, kazao je Nenad Bjelica u razgovoru za Novu TV. Uz to, kazao je kako Hajduk ima lijepu prednost nad Dinamom, iako Plavi imaju nekoliko utakmica zaostataka te kako […]

Pretplatite se