Županije počele proces nabave cjepiva protiv gripe, naručuje se manje doza nego ranijih godina

Domagoj
0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Iako se virus gripe detektira tijekom cijele godine, ipak je činjenica da je njegova cirkulacija najizraženija tijekom jeseni i zime. Kako su istaknuli iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, svake godine u ovom entitetu registrira se između 30.000 i 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi.

Cijepljenje je najučinkovitija mjera zaštite od gripe koja se provodi svake godine prije sezone gripe jer su za stvaranje zaštite potrebna dva do tri tjedna.

Nadležnost županija

Za ovu godinu Zavod za javno zdravstvo FBiH nabavit će 6000 doza cjepiva protiv gripe koje će biti namijenjeno za zdravstvene radnike. Inače, nabava cjepiva protiv gripe je u županijskoj nadležnosti. Zanimanje za cijepljenje protiv gripe posljednjih godina je u padu.

– Ove godine planiramo nabaviti 1250 doza cjepiva protiv sezonske gripe koje će stići u idućem mjesecu. Odaziv građana nije na najvišoj razini, pogotovo nakon 2 godine prisustva bolesti COVID-19 i samoga cijepljenja protiv COVID-19. Prošle godine smo nabavili 1500 doza te je potrošeno 1139 doza što vam govori o zanimanju građana tako da ove godine svakako potražujemo nešto manji broj doza. Osim toga imamo i kontingent za cijepljenje zdravstvenih radnika tako da neće biti manjka doza u svakom slučaju – kazali su nam u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a dr. Andrea Jurić za Avaz je kazala da je proces nabave počeo, a ove godine planirali su manje od 2500 doza, koliko su lani naručili. – Ostalo nam je neiskorištenih doza jer je opao interes za cijepljenje i protiv gripe. Generalno, opao je interes za cijepljenje, pogotovo kada je riječ o djeci, i bojim se da će nam to u budućnosti stvoriti veliki problem – kazala je dr. Jurić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a ranije je medijima rečeno kako za ovu sezonu planiraju nabaviti 7000 doza. Iz Instituta za hranu i lijekove Zenica kažu kako i ove godine planiraju nabaviti oko 4000 doza, ali točan broj naručenoga cjepiva, kako je objasnila Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju, ovisit će o cijeni koja će ove godine biti veća. – Cjepiva obično stižu u studenome ili prosincu.

U zadnje dvije godine gripa je imala nisku aktivnost. Kako je broj oboljelih bio mali, tako je i odziv stanovnika bio zanemariv. Za ovu godinu još uvijek ne možemo ništa konkretno predvidjeti – kazala je za Faktor Bašić. I u USŽ-u broj naručenih doza cjepiva protiv gripe ovisit će o cijeni. – Mi smo do sada nabavljali oko 3000 doza. Prošle godine, zbog porasta cijene, dobili smo 2800 doza. Vjerojatno ćemo otprilike toliko nabaviti i za predstojeću sezonu gripe – kazali su u ZZJZ USŽ-a. BPŽ ove godine planira nabaviti 300 doza cjepiva.

Rizik od komplikacija

U Zavodu za javno zdravstvo TŽ-a planiraju naručiti oko 5000 doza. – Mi smo svojedobno u TŽ-u nabavljali od osam do 10.000 cjepiva, ali je bilo neiskorištenih. Zato smo odlučili smanjiti broj. Što se tiče cijene, još uvijek se ne zna kolika će ona biti. Dosad se ona uglavnom po jednoj dozi kretala od 18 do 22 KM – istaknuli su u Zavodu za javno zdravstvo TŽ-a. Od gripe mogu oboljeti svi jer se virus brzo širi. Ipak, najosjetljiviji su stariji ljudi, mlađa djeca i osobe s kroničnim oboljenjima koje su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, a koje uključuju upale pluća, miokarditis, odnosno upalu srčanog mišića, i encefalitis, odnosno upalu mozga, a koje mogu ugroziti život.

vecernji.ba/protv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovo su nove cijene peleta, uglja, drva... mnogi neće moći zagrijati domove

Cijene ogrjeva u Bosni i Hercegovini su u konstantnom porastu. S obzirom na iznose plaća i mirovina, ogroman broj građana ove zime neće moći zagrijati domove, piše Radiosarajevo.ba. Tijekom 2021. godine cijena peleta kretala od 300 do 330 KM po toni. U travnju je bilo moguće pronaći tonu peleta za […]

Pretplatite se