BiH mora stimulirati privatnu potrošnju jer je to najbolje za rast investicija

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Novim planom rasta Europske unije za zapadni Balkan predviđa se udvostručenje veličine ekonomskog rasta u idućem desetljeću, i to od sedam posto godišnje, ali ekonomisti u BiH nisu optimistični. Na okruglom stolu “Novi plan rasta – mogućnosti za poslovni sektor zapadnog Balkana” rečeno je da je novi plan rasta pripremljen u cilju donošenja nekih prednosti članstva u regiji prije pristupanja, poticanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebne socioekonomske konvergencije. – Trebalo bi omogućiti partnerima da ubrzaju reforme i ulaganja kako bi se značajno ubrzao proces proširenja i rast njihovih ekonomija. Planom rasta želimo postići udvostručenje veličine ekonomija zapadnog Balkana u sljedećih 10 godina (7% godišnje), potičući zemlje da ubrzaju usvajanje te provođenje pravne stečevine EU i ubrzanje procesa pristupanja. Postoji zamah i zapadni Balkan treba to iskoristiti, posebno uzimajući u obzir mogućnost novih članica EU do 2030. ili ubrzo nakon toga – kazao je David Hudson, viši stručnjak za proširenje EU. Ipak, domaći ekonomisti smatraju da bi se mnogo toga trebalo poklopiti kako bi se ostvario godišnji ekonomski rast od 7%. Saša Stevanović, ekonomski analitičar, rekao je za Nezavisne novine da takav rast nije moguć ako se zasniva samo na investicijama.

– Razlog je jednostavan, investicije moraju biti profitabilne i zasnovane na agregatnoj tražnji, tj. privatnoj potrošnji. Sadašnje projekcije EU su loše. Ako se zadrže sadašnje politike, možemo s pravom reći da Europa idućih godina neće uopće rasti – kazao je među ostalim. Dodao je da je za BiH najbolje rješenje stimuliranje privatne potrošnje jer je to najbolje za rast privatnih investicija.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

30. GODIŠNJICA POGIBIJE TROJE PRIPADNIKA BRIGADE "KRALJ TOMISLAV"

16.prosinca 1993. godine Armija BiH napala je položaj brigade “kralj Tomislav” na platou Oklajnice iznad Doljana koju je tada držala prva Bojna Tomislav. Ove godine obilježeno je 30.godina od pogibije troje pripadnika Brigade kralj Tomislav. Obilježavanje ove tužne godišnjice započelo je svetom misom u crkvi sv.Ilije u Doljanima, nakon čega […]

Pretplatite se