Read Time:1 Minute, 20 Second
Ukusna torta s finom, sočnom kremom zasigurno će biti hit svakog slavljeničkog (ali i ‘običnog’ obiteljskog) stola. Ova torta jednako je lijepa za oko, kao što je ukusna za nepce.
Premda je spravljanje vrlo jednostavno i brzo (priprema i pečenje traju zajedno malo više od 30 minuta), okus je osvježavajuće dobar.
Sočna zimska torta
Sastojci – za tijesto:
- 2 jaja
- 8 g vanilin šećera
- 100 g šećera
- 50 ml suncokretovog ulja
- 50 g maslaca
- 340 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Sastojci – za kremu:
- 200 g kompota od breskvi (ocijeđeni)
- 400 ml mlijeka
- 10 g vanilin šećera
- 1 žumanjak
- 3 žlice šećera
- 4 žlice kukuruznog škroba
- 200 ml vrhnja za šlag
- usitnjeni bademi
Postupak:
- U veliku zdjelu stavi jaja, vanilin šećer, šećer i ulje te dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj maslac te umiješaj. Zatim dodaj brašno i prašak za pecivo te rukama zamijesi tijesto.
- Od tijesta odvoji dio te napravi kuglu veličinu šake, omotaj prozirnom folijom pa stavi na 20 minuta u zamrzivač.
- Namašćeni okrugli kalup (promjera 24 cm) obloži preostalim tijestom po dnu i malo po rubu.
- Nareži breskve na kockice. U lonac ulij mlijeko, dodaj vanilin šećer, žumanjak i 3 žlice šećera. Zatim dodaj 4 žlice kukuruznog škroba te sve promiješaj pjenjačom da dobiješ finu kremu. Ulij vrhnje za šlag te sve dobro promiješaj pjenjačom. Dodaj usitnjene breskve i dobro ih umiješaj.
- Prebaci kremu na tijesto u kalupu pa zagladi. Po kremi naribaj tijesto iz zamrzivača. Po tome pospi listiće badema. Peci u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva oko 25 minuta. Izvadi tortu iz pećnice i kalupa te pospi šećerom u prahu.
Večernji.ba