Stopostotni pad nezaposlenosti mladih u odnosu na razdoblje prije korone

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Nezaposlenost mladih pala je na 32% u trećem tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je stopostotni pad u odnosu na razdoblje prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60%.

Inflacija, nezaposlenost, iseljavanje, besperspektivnost… sve su ovo riječi koje posljednjih godina opisuju stanje u Bosni i Hercegovini. Za razliku od nas, Europska komisija život u BiH doživljava svjetlije, barem prema njezinu posljednjem izvješću, piše Večernji list BiH.

Pozitivni pomaci

Naime, u BiH je u posljednjem tromjesečju prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvješću Europske komisije za zemlje u procesu pristupanja. Kako je naglašeno u izvješću, u prvih 11 mjeseci lani prosječna stopa inflacije iznosila je 6,4 posto, za razliku od 13,9% u prethodnoj godini, pišu Nezavisne. Na smanjenje inflacije, kako je istaknuto, najviše su utjecale visoke cijene za energente tijekom 2022. godine i njihovo smanjenje tijekom prošle godine. Dobra vijest je i da je, prema iznesenim podacima Europske komisije, došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti, a u prvih 11 mjeseci je, kako ističu, prosječan rast zaposlenosti iznosio 1,1%. Glavni razlog za povećanje zaposlenosti je, kako su istaknuli, bolja situacija u hotelijerstvu i gastronomiji, u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija te u oblasti obrazovanja. Sudeći prema ovim podacima, nezaposlenost mladih pala je na 32% u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je stopostotni pad u odnosu na razdoblje prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60%. U posljednjem tromjesečju došlo je do usporavanja rasta plaća na 11% u odnosu na 14,8% u trećem tromjesečju. U izvješću se podsjeća i na glavno izvješće Europske komisije, koje je objavljeno sredinom studenoga, u kojem je konstatirano da je BiH i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije te da u ovoj oblasti protekle godine nije bilo napretka. Podsjećaju i da u BiH i dalje postoje politička neslaganja koja uzrokuju probleme i u ekonomskoj oblasti. – Što se tiče ekonomskih kriterija, Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Dodatno su se pogoršale suradnja i koordinacija kod izrade ekonomskih politika na državnoj razini i među entitetima. Posljedično, unutarnje tržište zemlje i dalje je fragmentirano, što negativno utječe na poslovno okružje. Stopa nezaposlenosti je i dalje vrlo visoka, a migracija radne snage i dalje prisutna. Program ekonomskih reformi (engl. ERP) zemlje i dalje je loše kvalitete, a provedba reformi je ograničena. ERP ne sadrži dovoljno vjerodostojnih cjelodržavnih mjera za rješavanje glavnih strukturnih ekonomskih izazova u vezi s poslovnim okružjem, sivom ekonomijom, javnim poduzećima, zelenom i digitalnom tranzicijom i nezaposlenošću.

Budućnost u razvoju turizma

Općenito, ekonomski učinak BiH je ispod svojih potencijala jer je proces izrade politika ometan političkim zastojem, pretjerano kratkoročnim pristupom i nedostatkom fokusa na mjere politika za osiguranje rasta – navedeno je u izvješću. Svijetla točka ekonomije u BiH je, sudeći prema ovim podacima, i dalje u turizmu. Broj noćenja i dolazaka značajno je porastao.

Nažalost, svi navedeni pozitivni pomaci nisu pretjerano utjecali na bolji život građana BiH. Naime, inflacija je manja, ali i dalje postoji i plaće su nedovoljne da se preživi mjesec. Njihov rast nije pratio rast cijena posljednjih godina. Građani tvrde da, unatoč smanjenju inflacije, iz dana u dan sve teže preživljavaju. Nezaposlenost je uistinu manja, ali ne zahvaljujući većem broju radnih mjesta i zapošljavanju, već iseljavanju koje je posljednjih godina u BiH doživjelo formu egzodusa. Ipak, turizam je uistinu svijetla točka Bosne i Hercegovine. Naime, u razdoblju siječanj – studeni 2023. turisti su u BiH ostvarili 1,621.831 posjet, što je za 18% više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, i 3,431.903 noćenja, što je za 13,7% više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019., godinom prije izbijanja pandemije COVID-19, u razdoblju siječanj – studeni 2023. BiH je posjetilo 77.379 turista više te je ostvareno 253.487 noćenja više u odnosu na isto razdoblje do sada rekordne 2019. godine. U razdoblju siječanj – studeni te godine turisti su u BiH ostvarili 1,544.452 posjeta, što je bilo više za 12%, i 3,178.416 noćenja, što je bilo više za 10,7% u odnosu na isto razdolje prethodne, 2018. Potencijala u ovom sektoru je još mnogo i za nadati je se da će rezultati i ubuduće rasti.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovih devet odjevnih predmeta ne biste trebali nositi u vožnji

Visoke potpetice predstavljaju sličnu opasnost jer nesigurno balansiraju težinu vašeg stopala na papučicama vozila. Poduzimanje mjera opreza za volanom jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoju sigurnost u prometu. Naravno, postoje osnovna sigurnosna pravila koja bi se trebala podrazumijevati tijekom vožnje. Nikada ne vozite pod utjecajem alkohola, […]

Pretplatite se