BiH konačno kreće na put ka članstvu u Eurotransplantu: Brojni će imati veće šanse za izlječenje

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Postignut je dogovor entitetskih ministara zdravstva i ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine o upućivanju pisma namjere namjeri pristupanja BiH Eurotransplantu, čime BiH konačno kreće na svoj put ka članstvu u Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa, priopćio je državni zastupnik Saša Magazinović čija je zastupnička inicijativa kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu usvojena na sjednici Parlamenta BiH u lipnju 2022. godine.

– To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji, napisao je Magazinović na svom Facebook profilu.

Članovi Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac i predstavnik Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, sastali su se jučer kako bi razmotrili najznačajnija pitanja oblasti zdravstva u BiH.

Članovi Konferencije podržali su aktivnosti koje je vodilo Ministarstvo civilnih poslova na osiguranju suglasnosti za priključenje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu i suglasili su se da Ministarstvo uputi pismo namjere međunarodnoj mreži kojim će se iskazati interes Bosne i Hercegovine za pristupanje, uz naznačivanje nadležnosti u ovoj oblasti unutar Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

58 GODINA OD POTOPA RAME I ISELJAVANJA GOTOVO 3000 LJUDI

  Rijetke su ramske obitelji na koje taj događaj nije imao izravan ili neizravan utjecaj. Događaj koji je pokrenuo najveće raseljavanje nakon 1687. godine i koji je raselio Ramljake po mnogim krajevima i državama, ali i događaj koji je zauvijek promijenio izgled Gornjoramske kotline. Gledajući s ekološke strane zauvijek ju […]

Pretplatite se