Objavljena karta na kojoj se BiH “crveni”: ‘Ovo je oštro upozorenje’

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva “crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističu Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

“Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime“, navodi EK.

Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva “crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

“2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dozvoliti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti”, napisali su iz Europske komisije, prenosi N1.

“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, poručuju iz Europske komisije.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U ZAPADNOHERCEGOVAČKOJ ŽUPANIJI ĆE BRANITELJI UZ MIROVINU MOĆI RADITI?

Uoči 23. redovite sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke koja se održala u Širokom Brijegu ministar branitelja Mladen Begić se sastao s šefom federalnog ministarstava za pitanja boraca, invalida, obrambeno – oslobodilačkog rata Nedžadom Lokmićem. Na sastanku se razgovaralo o poboljšanju uvjeta branitelja te da im se uz braniteljsku mirovinu omogući i […]

Pretplatite se