Sindikalna potrošačka košarica u siječnju koštala 2.895 KM

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za siječanj ove godine košta 2.895 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je  Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,38 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,42 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici) stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te  održavanje kućanstva (6,91 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nestašica pitke vode u Španjolskoj. Ograničava se potrošnja, hoteli pune bazene morem

ŠPANJOLSKE turističke regije Andaluzija i Katalonija zbog nedostatka kiše se suočavaju s nestašicom vode pa tijekom nadolazećeg ljeta namjeravaju ograničiti potrošnju vode lokalnom stanovništvu i turistima, najavili su njihovi dužnosnici. U siječnju su temperature u primorskim krajevima dosezale 30 Celzijevih stupnjeva, što je dosad bilo nezabilježeno, izvijestila je meteorološka služba […]

Pretplatite se