U 2023. nastavljen ekonomski rast, ali sporije u odnosu na godinu ranije

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period siječanj – listopad 2023. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema statističkim podacima, u 2023. godini je nastavljen rast ekonomske aktivnosti, ali znatno sporiji u odnosu na prethodnu godinu uslijed rasta cijena, slabljenja ekonomskog rasta u zemljama trgovinskim partnerima i djelomično efekta visoke osnovice iz prethodne godine. Ključno uporište ekonomskog rasta predstavlja domaća tražnja kroz povećanje potrošnje i djelomično investicija.

S druge strane, nastavljen je trend usporavanja gospodarske aktivnosti. U tom periodu  registriran je pad fizičkog obujma industrijske proizvodnje, pad proizvodnje u okviru prerađivačke industrije i rudarstva, dok je u okviru sektora proizvodnje električne energije zabilježen blagi rast.

Kada je u pitanju tržište rada, u rujnu 2023. se nastavio uvećavati broj zaposlenih u odnosu na prethodni mjesec, kao i u odnosu na rujan 2022. godine. Ipak, primjećuje se da međugodišnja stopa rasta broja zaposlenih osoba usporava od početka godine zbog smanjenja broja zaposlenih u pojedinim djelatnostima, poput prerađivačke industrije. Rast ukupnog broja zaposlenih osoba najviše je potpomognut uvećanjem broja zaposlenih u području djelatnosti trgovine, obrazovanja, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kao i djelatnosti informacija i komunikacija.

S druge strane, broj registriranih nezaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini se nastavio smanjivati, uz postupno smanjenje stope nezaposlenosti.

Prosječna neto plaća u rujnu 2023. godine bila je veća u odnosu na isti mjesec prethodne godine, ali uz sporiji realni rast zbog inflacije.

fena

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Trik kako u roku minute skinuti naljepnicu bez tragova ljepila

Naljepnice na novim proizvodima uistinu nije lako ukloniti. Vodom i spužvom, raznoraznim sredstvima pa čak i noktima – obično koristimo razne metode kako bismo uklonili dosadne naljepnice s čaša, tanjura, plastičnih posuda i sličnih proizvoda. Ako imate malu djecu vjerojatno vam se više puta dogodilo da mališan naljepnicu zalijepi na […]

Pretplatite se