Odobrena uplata više od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara

admin
0 0
Read Time:4 Minute, 11 Second

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obveza za mirovinsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava – Rudnici mrkog uglja u Koncernu JP Elektroprivreda BiH. Riječ je o sredstvima u iznosu većem od 14,2 milijuna KM za uvezivanje staža za 386 rudara.

Ovom odlukom se Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla, te rudnicima mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj, Breza d.o.o. Breza i Zenica d.o.o. Zenica odobrava uvezivanja radnog staža sa uplaćenim doprinosima za mirovinsko i invalidsko  osiguranje u ukupnom iznosu od 5.847.780,94 KM, te omogućava umirovljenje 133 radnika, kao i uvezivanje radnog staža sa uplaćenim doprinosima za mirovinsko i invalidsko osiguranje u ukupnom iznosu od 8.401.416,72 KM za 253 radnika kojima su uplaćena sredstva po sudskim presudama, a nisu stekli uvjete za umirovljenje.

Pojedinačno, Rudniku uglja Kreka d.o.o. Tuzla odobrava se uvezivanje radnog staža u ukupnom iznosu od 2.044.742,44 KM za 58 radnika, Rudniku mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj 996.951,09 KM za uvezivanje radnog staža za 24 radnika, zatim Rudniku mrkog uglja Breza d.o.o. Breza 1.089.097,25 KM za uvezivanje radnog staža za 20 radnika, dok se Rudniku mrkog uglja Zenica d.o.o. Zenica odobrava 1.716.990,16 KM za uvezivanje radnog staža za 31 radnika.

Izmijenjena Uredba o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija: Ispunjavanje zahtjeva EU i potvrda liderstva Vlade FBiH u reformama

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o načinu i kriterijima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija. Riječ je o izmjenama više članova, a cilj je unaprijediti pravni okvir koji će osigurati bolju pripremu projekata za buduće financiranje iz sredstava EU i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan. Uredba je usklađena sa europskim zakonodavstvom i zahtjevima Europske unije.

U obrazloženju se ističe da donošenjem izmjena i dopuna ove uredbe Vlada Federacije BiH pravi korak ispred ostalih nivoa vlasti u BiH, te potvrđuje liderstvo u procesu reformi upravljanja javnim investicijama.

Kako bi se za neke projekte implementirale dobre prakse i uvela dvostepenost ocjenjivanja, Uredbom se, između ostalog, definira projektna ideja kao koncept projekta ili programa koji sadrži osnovne informacije o projektu ili programu za koji nisu poznati svi relevantni projektni parametri niti postoji relevantna projektna dokumentacija. Radi usklađenosti sa Zakonom o proračunima u FBiH, te Provedbenom uredbom Komisije EU od 20. siječnja 2015. godine, odnosno propisima EU, uvode se i jasne definicije za male, srednje i velike projekte. Precizirano je da je projekt male vrijednosti projekt čija je ukupna vrijednost veća od 100.000 KM, a manja od 2.000.000 KM, dok projekt srednje vrijednosti ima ukupnu vrijednost veću od 2.000.000 KM, a manju od 30.000.000 KM. Projekt velike vrijednosti je projekt čija je ukupna vrijednost veća od 30.000.000 KM.

Nastavak Projekta poboljšanje poslovnog okruženja

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o određivanju organizacijske jedinice Federalnog ministarstva pravde za osiguranje tehničke ispravnosti, održavanje i trenutnu isporuku elektronskih podataka glavne knjige registra i funkcioniranje sustava registracije. Kao nadležna služba određena je Služba za opće i zajedničke poslove Federalnog ministarstva pravde.

U obrazloženju se navodi da je Vlada Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, dužna osigurati tehničku ispravnost, održavanje i trenutnu isporuku elektronskih podataka glavne knjige registra, kao i funkcioniranje sustava registracije. S tim u vezi, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj krajem decembra prošle godine zadužila Federalno ministarstvo pravde da dostavi prijedlog odluke kojom će se odrediti nadležna služba za navedene aktivnosti.

U okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja LIFE za implementaciju integriranog elektronskog sustava registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH, koji se provodi u suradnji sa Međunarodnom financijskom koorporacijom (IFC), predviđeno da će Vlada Federacije BiH biti korisnik ili primatelj određene hardverske opreme i softversko – licenciranih prava.

Prihvaćena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. godina

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prihvatila Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027. godina, koja će sa utvrđenim Prijedlogom odluke biti upućena Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

Ova strategija je osnovni srednjoročni strateško – razvojni dokument kojim se utvrđuju politike, ciljevi i mjere za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Federaciji BiH u periodu programski usklađenom sa periodom trajanja aktualne Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (do 2027.).

Kategorizacija ceste Novi Šeher – Kopice – Teslić u regionalnu

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza donijela Odluku o kategorizaciji lokalne ceste Novi Šeher – Kopice – Teslić u regionalnu cestu sa oznakom R-474b. Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i Županijska direkcija za ceste Zeničko – dobojske županije, kao i općine Maglaj i Teslić se zadužuju za realizaciju ove odluke, a Odluka stupa na snagu dan nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kako uzgojiti savršeno povrće: Tajne pripreme zemljišta za proljetnu sadnju

Priprema zemljišta za proljetnu sadnju povrća ključan je korak u uzgoju zdravog i produktivnog biljnog vrta. Ova faza uključuje pripremu tla, primjenu gnojiva i reguliranje pH vrijednosti, što će osigurati adekvatne uvjete za rast i razvoj vašeg povrća, javlja Agrosavjet. Ovo su koraci pripreme zemljišta za proljetnu sadnju povrća Čišćenje […]

Pretplatite se