Ruža često u rodni kraj dolazi iz Chicaga, Ivica se vraća iz Austrije

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Pitomo mjesto Tramošnica u Bosanskoj Posavini dijeli sudbinu ostale povratničke Posavine u kojoj se značajniji povratak ipak nije dogodio, piše Večernji list BiH. To pak ne znači da života nema u toj posavskoj župi u kojoj se od prijeratnih 3000 žitelja vratilo tek oko 200. Povratnici su vedri, zadovoljni i sa skromnim životnim darovima. Doznali smo kako se sve više, istina još uvijek stidljivo, dijaspora okreće rodnom kraju i bira treću životnu dob provesti u svojoj Posavini. Upravo zato smo posjetili ovu posavsku župu.

Blizanci ministriraju

Tramošničani, koji su odavno drugi dom našli u zemljama Zapada, nisu zaboravili svoje selo, a tu ljubav prenose i na svoju djecu. Upoznali smo neke od njih nakon svete mise jer misa je središnji događaj koji nitko ne propušta, a osobito oni koji povremeno dolaze u rodni kraj. Među njima je obitelj Bošnjak koja živi u Švicarskoj. Kažu nam, barem desetak puta u godini dođu u svoju Tramošnicu. Njihovi blizanci ministriraju svaki put tijekom mise, a to je za njih posebna čast i radost.

– Kada dođemo ovdje u Tramošnicu, kao da dolazimo doma. Ljepše nam je ovdje nego u Švicarskoj, iako tamo su nam prijatelji pa nam je i tamo lijepo – kažu nam blizanci, 13-godišnji Ivano i Marko. Njihova sestra Ana ne skida osmijeh s lica dok nam govori o tome koliko joj je lijepo svaki put kada dođe u Posavinu. – Ovdje dolazimo u posjet baki i djedu i svaki put to je za nas neopisivo veliki i radostan trenutak – kaže nam Ana.

Fra Joso Oršolić župnik je u župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici posljednjih pet godina. Njegovi su prioriteti, ističe, duhovna i materijala obnova župe, ali nije mu teško uvijek “skoknuti” i do dijaspore kada je potrebna pomoć u brojnim projektima, ali napominje: – Nikada ne idem kako bih “prosio” za naše projekte, već dostojanstveno izložim projekt pa ako žele sudjelovati dobre volje, dobro su došli pridružiti nam se, kao sada u projektu uređenja župnog dvorišta. Prilikom takvih susreta gotovo sam siguran da će mnogi od njih donijeti odluku za povratak, samo je pitanje vremena – smatra župnik.

Među onima koji su već učinili veliki korak za povratak je i Ivica Jagić, koji se odlučio vratiti u svoj rodni Njivak. To je malo selo koje pripada župi u Donjoj Tramošnici, u kojemu je nekad živjelo oko 400 ljudi. Danas ih tu živi samo dvoje, a Ivica nakon 32 godine rada u Austriji želi biti treći.

– Najljepše mi je ovdje u Njivku, na kućnom broju 66. Lijepo mi je u Tramošnici, Orlovu Polju i u cijelom području jer tu su moji ljudi. Polako nagovaram i ostale članove obitelji, a ja pripremam teren, krčim okoliš – kaže nam Ivica i pokazuje nam veliki prostor ulaza prema Njivku, gdje je raskrčio raslinje i kaže – nakana mu je učiniti ljepšim prostor za sve one koji se žele vratiti rodnome kraju. Svake godine u Tramošnicu, čak iz Chicaga, dođe i Ruža Perić. Kaže, nigdje se ne osjeća tako dobro nego u rodnom kraju. – To je nešto što se ne može riječima opisati niti igdje naći. To je radost duše, kada si ovdje gdje si rasla, u Tramošnici. Sve ove godine u Americi nedostaje mi toplina posavskoga čovjeka i zato se Posavini svake godine vraćam nekoliko mjeseci jer ovdje sunce najjače grije, ljudi te pitaju kako si, trebaš li nešto, nisi sam, otuđen.

Neispričana priča

Svi oni u kojima živi želja za povratkom ne trebaju se bojati, treba doći ovdje i barem provesti neko vrijeme kao ja – kaže Ruža. Čak prije mirovine iz Švicarske se vratila i obitelj Anđe i Stjepana Šokčevića, ali to je još neispričana priča koju ostavljamo kada obitelj bude na okupu.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

BiH: Novac ne dolazi do građana, sve izraženije socijalne razlike

Samo za prva dva mjeseca ove godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIOBiH) uknjižila je 1,75 milijardi maraka, što je za 187 milijuna KM više nego u siječnju i veljači 2023. godine. Gospodarstvu je kroz povrat PDV-a vraćeno 325, državi je pripalo 167 milijuna KM, a FBiH 772, RS 431 i […]

Pretplatite se