Što možemo očekivati od Tomislava nakon otvaranja sezone i pobjede nad Zvijezdom iz Gradačca?

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Tomislav je u subotu odigrao prvu prvenstvenu utakmicu i pobijedio ekipu Zvijezde iz Gradačca s minimalnih 1:0. Naš sportski komentator Mario Jakovljević dao je svoje viđenje ovoga susreta i stanje ekipe Tomislava.

Ljubitelji nogometa u Tomislavgradu željno su iščekivali nastavak Prve lige FBiH. Najveća nepoznanica bio je odgovor igrača, pa i trenera, nakon odrađenih priprema i odlaska bitnih igrača.

Za očekivati je bilo da ova utakmica neće biti lagana, naročito u onom psihološkom aspektu. Svi su bili svjesni da bi pobjeda skinula određeni teret i zadržavanje u gornjem dijelu tablice.

Nije bilo većih iznenađenja u prvih 11. Svoje prve službene minute upisao je Ivan Mamić, pojačanje ovoga prijelaznog roka, a između stativa našao se produkt Tomislavove škole, Ivan Sabljo. Možda je bilo nekih iznenađenja kada govorimo o pozicioniranju igrača i ulogama na terenu.

Konkretno, u jučerašnjoj utakmici gdje je Tomislav izašao u formaciji 3-4-3, Argentinac Lelli krenuo je na desnom, a Brazilac Carlos na lijevom krilu. Rekli bi smo pomalo iznenađujuće, ali uzmemo li u ozbir tehničke elemente koje posjeduju zapravo se čini kao ispravna odluka.

Koliko nas pamćenje služi i koliko je ta utakmica vjerodostojna za uzorak, kada smo pričali o istom tom sustavu u generalnoj utakmici protiv Troglava, poseban naglasak stavljen je baš na taj sustav u kojem je Stipe Križanac sudjelovanjem u ofenzivnim zadaćama podigao letvicu koja se očekuje od obrambenog igrača.

Jučerašnjom utakmicom ta lijeva strana možda je trebala biti okidač u napadačkom smislu, dodavanjem Križanca u napadu i sudjelovanje u izgradnji napada. Iako, možda to jučer nije bilo ostvareno prema zamislima trenera Vraneševića, jasno je u kojem smjeru se želi ići. Treba naglasiti kako je Križanac odradio jako korektnu utakmicu u oba smjera, naročito u defanzivi i čuvanju Huseinbašića.

Na desnoj strani Mustapić je bio defanzivnije orjentiran a Lelli je imao veću slobodu prema naprijed i manju obavezu prema defanzivi.

Ne treba bježati od činjenice da igra sama po sebi nije bila onakva kakvu smo znali vidjeti. Jasno, ima tu argumenata, jedan od njih su upravo ono što smo rekli psihološke prirorde. Kod pogotka Lellia mogli smo vidjeti količinu veselja Duška Vraneševića što je jasno dalo do znanja koliko je zapravo ova pobjeda bitna.

Premalo se priča o prekidima

Tomislav je do pobjede došao nakon prekida. Tomislav je zapravo u šanse dolazio iz prekida, bar na ovoj utakmici. Rezimirajući ne samo utakmicu protiv Zvijezde, nego i prethodne utakmice, pa čak i u prošloj sezoni možemo reći da su prekidi nešto prema čemu trener Vranešević gaji veliku predanost.

Iako, ruku na srce, prekid iz kojeg je jučer Lelli postigao pogodak nije bio uigran, lopta iz kornera, konfuzija u obrani Zvijezde i odlično snalaženje Argentinca. Dobar ubačaj je pola gola reklo bi se u nogometnom žargonu i to je tako. Tomislav zbilja ima igrače koji svojim centaršutem znaju naći metu koja će poentirati, a i stvar je dobrog ofanzivnog postavljanja unutar šesnaesterca, definitvno segment igre koji se vrlo dobro usavršio.

Slobodno možemo reći da, unatoč ne toliko upadljivoj i tvrdoj igri i s jedne i druge strane, u svom tom nekom sivilu kad smo mislili da pogodak nećemo vidjeti, isplovilo je toliko, bar po nama zanemarujući segment u igri Tomislava o kojem se ne priča možda koliko bi trebalo.

Ivan Sabljo – pravi primjer proizvoda jedne nogometne škole

I uz jako bitnu pobjedu izabranika Duška Vraneševića, sigurni smo da mu je laknulo što njegova ekipa nije primila gol. Svjestan je Duško Vranešević koliko razgovora, pripreme zahtjeva netko tko ima samo 19 godina i netko tko se nalazi na tako odgovornoj poziciji.  Povjerenje koje je dobio na otvaranju drugog dijela sezone iskoristio je na najbolji mogući način. Konkretno, na jučerašnjoj utakmici i nije imao nekog pretjeranog posla, ali i ono što je imao, nekoliko izlazaka i hvatanja lopte na korneru odradio je korektno.

Svi koji su imalo pratili Tomislav naročito u prvoj polusezoni, znaju da Sabljo ima predispozicije da bude i više nego dobar golman. Bolje mjesto i vrijeme za prezentirati samog sebe od utakmica u Kupu protiv Bratstva i Posušja nije mogao izabrati. Zapravo, dojma smo da je tu kupio povjerenje uprave i trenera, te da nakon odlaska Šehovića, mjesto između stativa treba prepustiti mladom projektu kluba, Ivanu Sablji.

Jasno je da će Sabljo nekad izgubiti konstantu, da će doći do određenih oscilacija u njegovim igrama, ali na to treba biti spreman i smanjiti te oscilacije što je bolje moguće. Podršku suigrača, trenera, i uprave zasigurno ima, to ne treba dovoditi u pitanje. Potrebno ga je pravilno razvijati i usmjeravati. I dolazimo zapravo do toga da je  Sabljo pravi primjer proizvoda jedne nogometne škole.

Prolazeći sve selekcije, uz konstantnu posvećenost treninzima i doziranju minutaže u seniorskom nogometu nagradile su ga time da je sad prvi golman jedne ekipe u Prvoj ligi FBiH koja se nalazi u gornjem dijelu tablice.

Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

"Oppenheimer" izdominirao sa sedam nagrada, osvojio i Oscara za najbolji film

Čak sedam nagrada dobio je film “Oppenheimer” redatelja Christophera Nolana, među kojima i Oscare za najbolju režiju, glavnog glumca i najbolji film, a s četiri Oscara kući idu “Uboga stvorenja”. S malim zakašnjenjem zbog prosvjednika koji ispred Dolby Theatrea pozivaju na prekid vatre u Gazi i ometaju promet, 96. dodjela nagrada […]

Pretplatite se